Εκπέμπουν SOS οι κάτοικοι του Βάρνακα



Αναρτήθηκε από 


-Εγκλωβισμένοι ανάμεσα στον κατεστραμμένο δρόμο, τις υπηρεσίες και το καθημερινό ρίσκο να περνούν τον χείμαρρο είναι οι κάτοικοι του Βάρνακα.
-Απειλούνται με οικονομική καταστροφή

        Σε αδιέξοδο είναι οι κάτοικοι του Βάρνακα, του δήμου Ξηρομέρου, από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά τον Οκτώβριο, όπου τότε λόγω τηςκακοκαιρίας κατέρρευσε ο δρόμος που επικοινωνεί το σημερινό χωριό με τον παλιό Βάρνακα. Μέχρι τότε δεν έχει αλλάξει τίποτε ως προς τον δρόμο.
     Στο σημείο υπάρχει το Αρχαίο Φράγμα Αλυζίας – Βάρνακα Ξηρομέρου.Στην παρούσα φάση, εκκρεμεί η νέα και δεύτερη κατά σειρά πρόταση του δήμου Ξηρομέρου για τον τρόπο αποκατάστασης του δρόμου. Σύμφωνα με την Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων κας Ολυμπίας Βικάτου, η περίπτωση είναι μοναδική ως προς το μνημείο και δύσκολη, αφού κατά το παρελθόν είχε τσιμεντωθεί και αποτελεί και το μοναδικό μνημείο του είδους στην Ελλάδα......



    Μετά την καταστροφή που υπέστη ο δρόμος τον Οκτώβριο, ο δήμος Ξηρομέρου πρότεινε την διαπλάτυνση του δρόμου, αφαιρώντας τμήματα του βράχουπου είναι στο σημείο, κάτι που θα βοηθούσε και στην ανάδειξη του μνημείου και βρήκε σύμφωνους και τους μηχανικούς της Περιφέρειας και την Εφορία Αρχαιοτήτων. 
    Η πρόταση αυτή, απορρίφθηκε όμως από το Συμβούλιο Μνημείων Νοτιοδυτικής Ελλάδας, διότι υποστήριξε ότι θα αλλοιωθεί το υπάρχον περιβάλλον. Η απόρριψη αυτή, εγκλώβισε τους κατοίκους, οι οποίοι σύμφωνα με τον πρόεδρο του Βάρνακα κ. Βασίλη Πολύζο επιθυμούν την αποκατάσταση του μνημείου, αλλά παράλληλα επιθυμούν άμεση λύση στο πρόβλημα.
      Ο δρόμος αυτός είναι άμεσης προτεραιότητας για τους κατοίκους γιατίτουλάχιστον 60 κτηνοτρόφοι επί καθημερινής βάσης πρέπει να περνούν το δρόμο και να πηγαίνουν στην περιοχή του Παλιού Βάρνακα, όπου έχουν τα ζώα τους και τις κτηνοτροφικές τους μονάδες, ενώ την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Πολύζοτο 90% των κατοίκων του Βάρνακα έχουν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία στην περιοχή του παλιού Βάρνακα. 
    Ο φόβος των κατοίκων είναι ότι η μελέτη μπορεί να διαρκέσει και έξι μήνες, αφού θα πρέπει να παρουσιαστεί με σαφήνεια ο τρόπος της αποκατάστασης του δρόμου, για να εγκριθεί και να αποκατασταθεί η επικοινωνία των δύο περιοχών, διαφορετικά δεν θα αλλάξει τίποτε και ο δρόμος θα παραμείνει κατεστραμμένος.
       Παράλληλα, καθημερινά βάζουν σε κίνδυνο την ζωή τους οι κάτοικοι για να πάνε στα ζώα τους και την περιουσία τους, αφού αναγκάζονται να περνούν μέσα από το ποτάμι, με κίνδυνο την ζωή τους.
     
         Μέχρι και σήμερα, από τότε που καταστράφηκε ο δρόμος υπήρξε κινητοποίηση από κατοίκους για τον απεγκλωβισμό από την μέση του χειμάρρου τεσσάρων υπερυψωμένων αγροτικών αυτοκινήτων. 
    Ο κ. Πολύζος δηλώνει: «Αυτή τη στιγμή είμαστε σε αδιέξοδο. Ο όποια μελέτη μπορεί να διαρκέσει και έξι μήνες. Οι αγρότες περνούν μέσα από τον χείμαρρο και το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί πλέον είναι έντονο. Με μαθηματική ακρίβεια, αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή θα υπάρξει οικονομική καταστροφή στην περιοχή».
        Το πρόβλημα ανέδειξαν στην Βουλή τόσο οι βουλευτές κ. Νίκος Μωραΐτης και Γιώργος Βαρεμένος, αλλά η κατάσταση παραμένει ίδια. Από την πλευρά του δήμου Ξηρομέρου ο αντιδήμαρχος κ. Βασίλης Μουρκούσης είπε ότι πρέπει άμεσα ο δήμος να τρέξει το θέμα και να γίνει σωστά με όλες τις νόμιμες διαδικασίες, ώστε να εγκριθεί από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Συνεπώς, ο μελετητής που θα αναλάβει θα πρέπει να αναπτύξει συνεργασία με την Αρχαιολογία, το Συμβούλιο Μνημείων δυτικής Ελλάδας και με όποιον άλλο χρειαστεί ώστε η επέμβαση να είναι οριστική, χωρίς να προκύψει κάποιο άλλο πρόβλημα.
      Βέβαια, πέραν όλων αυτών και του γεγονότος ότι όλοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη που υπάρχει, οι κάτοικοι να μετακινούνται με ασφάλεια, τίθεται το θέμα τι έχει γίνει όλα τα χρόνια από το Υπουργείο Πολιτισμού για το Αρχαίο αυτό Φράγμα, το οποίο είναι το μοναδικό στην Ελλάδα ως προς το είδος του, αλλά και ως προς την περίοδο που είχε κατασκευαστεί.

Κων/νος Χονδρός  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ <<ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ>>
http://agriniotimes.gr/


Σχόλια