Τα ακραία καιρικά φαινόμενα «χτύπησαν» και την παραγωγή μελιού – Απώλειες – σοκ για τους παραγωγούς της περιοχής
Μεγάλη ήταν φέτος η ζημιά στην παραγωγή μελιού στην περιοχή του Αγρινίου και ευρύτερα της Αιτωλοακαρνανίας. Οι παραγωγοί είδαν τους κόπους ολόκληρης της χρονιάς να καταστρέφονται λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Ο Δημήτρης Κατσαούνης μελισσοκόμος και μέλος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας μιλώντας στη «Σ» τόνισε: «η μειωμένη παραγωγή μελιού οφείλεται στον σφοδρό χειμώνα, οποίος έφερε μεγάλη απώλεια στα σμήνη των μελισσών, ενώ η ανάπτυξη των φυτών δεν ήταν η αναμενόμενη λόγω του καύσωνα που προέκυψε μετά την κακοκαιρία. Η ζημιά της ανθοφορίας παρουσιάστηκε περισσότερο στο έλατο που είναι η μεγαλύτερη παραγωγή ανά την Ελλάδα, όπως επίσης και στις καστανιές. Δεν έδωσαν σχεδόν καθόλου μέλι, τη στιγμή που πέρσι η παραγωγή μελιού από έλατο και καστανιές ήταν μεγάλη. Η απώλεια ξεπερνά το 80% σε σχέση με την περσινή χρονιά. Οι καιρικές συνθήκες δεν ευνόησαν ούτε τον χειμώνα για την ανάπτυξη των σμηνών, αλλά ούτε και της ανθοφορίας από την άνοιξη μέχρι και σήμερα».
Η ζημιά της τάξεως του 80% στην πράξη σημαίνει σύμφωνα με τον κ. Κατσαούνη ότι: «η τιμή σίγουρα θα αυξηθεί. Οι έμποροι θα κατεβάσουν αρκετά την τιμή αγοράς από τον μελισσοκόμο, λ.χ. σε σύγκριση με πέρσι ένας μελισσοκόμος θα μπορούσε να πουλήσει το πευκόμελο με 4,50 ευρώ ενώ φέτος η τιμή του εμπόρου θα είναι αρκετά κάτω από τα 4 ευρώ και παράλληλα η τιμή από τον έμπορο στον καταναλωτή θα αυξηθεί».
Η απώλεια στον πληθυσμό της μέλισσας, που παίζει μεγάλο ρόλο στην παραγωγή μελιού, τη νέα χρονιά, από τον Ιανουάριο δηλαδή και έπειτα, αναμένεται να έχει πτώση τουλάχιστον 50%. Η γύρη που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της μέλισσας είναι μειωμένη τουλάχιστον κατά 60% σε σχέση με το 2018.
Οι μελισσοκόμοι ταυτόχρονα δεν εισπράττουν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και γι’ αυτό έχουν εναποθέσει όλες τις ελπίδες τους στη νέα ΚΑΠ.
Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου