Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στη βουλή θα έρθει ο Αχελώος


Η «πονηρή» πρόταση Αγοραστού να δώσει τα κλειδιά της διαχείρισης του νερού στους Αιτωλοακαρνάνες
Η σύσκεψη, το βράδυ της Πέμπτης στο υπουργείο Εσωτερικών υπό τον υπουργό Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη με τους φορείς της Θεσσαλίας για την εκτροπή του Αχελώου  έβγαλε κάποιες ειδήσεις, ωστόσο τα σπουδαία παραπέμπονται στην συζήτηση που θα γίνει στη βουλή για το θέμα.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι υπουργοί Υποδομών, Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς  και ο Γενικός Γραμματέας Υδάτων. Από την πλευρά της Κυβέρνησης υπήρξαν δεσμεύσεις ότι το υδροηλεκτρικό της Συκιάς θα συμπεριληφθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Ενώ ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής ανέλαβε να δημοπρατήσει εντός 4μήνου έργα συντήρησης και τεχνικής υποστήριξης της σήραγγας Δρακότρυπας και του φράγματος της Συκιάς, που κινδυνεύουν με κατάρρευση. Ενώ ο Γ.Γ. Υδάτων κ. Αραβώσης  ανακοίνωσε πως τα Σχέδια Διαχείρισης της Λεκάνης Απορροής Πηνειού, θα αναθεωρηθούν ώστε να συμπεριλαμβάνουν μεταφορά νερού από τον Αχελώο. Αναφορικά με αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αιτωλοακαρνανία από την πλειονότητα των φορέων γίνεται λόγος πως αυτά δεν μπορούν να αναθεωρηθούν πριν την παρέλευση πενταετίας, κάτι που σημαίνει ότι από τη στιγμή που τα Σχέδια Διαχείρισης είναι σε ισχύ από το 2018 η αναθεώρησή τους παραπέμπεται για μετά το 2022.
Αγοραστός: «Η μεταφορά νερού από τον Αχελώο ωφελεί όλους, δεν βλάπτει κανέναν»
Εκείνο που προκάλεσε εντύπωση ήταν η… «πονηρή» πρόταση που έγινε από την πλευρά του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού. Πρότεινε λοιπόν «η ΔΕΗ να αναλάβει την κατασκευή των υδροηλεκτρικών εργοστασίων στη Μεσοχώρα και στη Συκιά και  η Περιφέρεια Θεσσαλίας τα έργα μεταφοράς του νερού καθώς έχει τεχνογνωσία, διαχειριστική επάρκεια και διοικητική ικανότητα, όπως το απέδειξε με την επανασύσταση της λίμνης Κάρλα. Το Υπουργείο αναλαμβάνει την εποπτεία και οι Αιτωλοακαρνάνες έχουν τα κλειδιά για να αποφασίζουν για τη διαχείριση του νερού».  Βέβαια η φαινομενική γαλαντομία του Κώστα Αγοραστού προς τους Αιτωλοακαρνάνες πρακτικά κανείς δεν ξέρει πως θα μπορούσε να λειτουργήσει και βεβαίως είναι εξαιρετικά αμφίβολο, αν κάτι τέτοιο επιτρέπεται θεσμικά.
«Ο Αχελώος είναι πηγή ζωής, πηγή οικολογικής ανάπτυξης, πηγή φτηνής πράσινης ενέργειας, πηγή τουρισμού και νέων θέσεων εργασίας Το νερό δεν έχει ιδιοκτήτες» επεσήμανε ο Κ. Αγοραστός και συμπλήρωσε «η Θεσσαλία έχει ανάγκη το νερό του Αχελώου που αποτελεί το μοναδικό άμεσο έργο που μπορεί να εκτελεστεί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Το έργο του Αχελώου αντιμετωπίζει την ερημοποίηση του θεσσαλικού κάμπου, τροφοδοτεί τη Θεσσαλία με νερό, στηρίζει την αγροτική παραγωγή, την υδροδότηση και την παραγωγή πράσινης ενέργειας.  Οφείλουμε να προστατεύσουμε το μέλλον των επόμενων γενιών. Το σχέδιο υπάρχει. Εμπιστευτείτε μας, θέλουμε να πάμε γρήγορα. Τα έργα στον Αχελώο πρέπει να ξεκινήσουν χθες. Οι επιλογές που έχουμε σήμερα  είναι εξής:  να ολοκληρωθεί η Μεσοχώρα, να γίνει και το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Συκιάς και η μεταφορά νερού ή το έργο να εγκαταλειφτεί  και να γίνουν εργασίες αποκατάστασης του περιβάλλοντος. Όσο το έργο της Μεσοχώρας καθυστερεί η ΔΕΗ χάνει ετησίως 30 εκατ. ευρώ. Όπως έχουν αποδείξει όλες οι μελέτες το μεγαλύτερο οικονομικοκοινωνικό  όφελος θα υπάρξει όταν γίνει ο Αχελώος και τα συνοδά έργα του. Αυτή είναι η καλύτερη επιλογή».
Σε κάθε περίπτωση η έλευση του θέματος στη Βουλή, αν και δεν προσδιορίστηκε χρονικά πότε θα γίνει είναι κάτι θετικό υπό την έννοια ότι όλοι, κόμματα και βουλευτές, θα πάρουν θέση.
Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Σχόλια