Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Ασάφειες εγκυκλίων οδηγούν τους εργαζόμενους σε αδιέξοδο


Για ασάφειες των αποφάσεων και των εγκυκλίων του Υπουργείου Εργασίας που οδηγούν τους εργαζόμενους σε αδιέξοδο κάνουν λόγο, με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον Υπουργό Εργασίας, 52 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Βαρδάκη.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως ενώ προσφάτως το Υπουργείο Εργασίας έδωσε διευκρινίσεις επί της ΚΥΑ, «Μέτρα οικονομικής ενίσχυσης εποχικά εργαζομένων-Αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων των επιχειρήσεων-εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα που πλήττονται σημαντικά», οι ασάφειες που προκύπτουν και τα προβλήματα που δημιουργεί η, όχι και τόσο διευκρινιστική, εγκύκλιος, αφήνουν μετέωρους τους εργαζόμενους, οι οποίοι μετά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν λόγω πανδημίας, καλούνται να διαχειριστούν και τον εμπαιγμό του Υπουργείου Εργασίας.
Συγκεκριμένα, πρόβλημα παρατηρείται στην περίπτωση της οριστικής ανάκλησης της αναστολής των συμβάσεων εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων. Στα ξενοδοχεία, η οριστική ανάκληση, θα γίνει με βάση το ποσοστό πληρότητας της επιχείρησης,
σταδιακά ως εξής: i) με τη συμπλήρωση 20% της πληρότητας, οριστική ανάκληση της αναστολής τουλάχιστον του 1/3 των συμβάσεων εργασίας των ανωτέρω εργαζομένων, ii) με τη συμπλήρωση 50% της πληρότητας, οριστική ανάκληση αναστολής τουλάχιστον του 2/3 των συμβάσεων εργασίας των ανωτέρω εργαζομένων, iii) με τη συμπλήρωση 80% της πληρότητας, οριστική ανάκληση αναστολής όλων των συμβάσεων εργασίας των ανωτέρω εργαζομένων.
Ωστόσο εργοδότες και επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων, εποχικής λειτουργίας, που επαναλειτουργούν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο 2020 και θέτουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας εργαζομένων κατά τα ανωτέρω, δύναται να προβούν σε οριστική ανάκληση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων, ανάλογα με τη λειτουργική τους πληρότητα. Η συγκεκριμένη «διευκρίνιση» του Υπουργείου, μόνο σαφής δεν είναι και δεν παρέχει καμία προστασία και σιγουριά στους εργαζόμενους για το πότε ακριβώς θα επιστρέψουν στην εργασία τους.
Προβληματισμοί επίσης δημιουργούνται στην περίπτωση της προσωρινής ανάκλησης αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων, κάτι το οποίο δύναται να γίνει για κάλυψη έκτακτων, πρόσκαιρων, κατεπειγουσών και ανελαστικών αναγκών, με την  ηγεσία όμως του Υπουργείου Εργασίας να μην εξηγεί πώς ακριβώς θα προστατεύονται οι εργαζόμενοι απέναντι σε καταχρηστικές πρακτικές των εργοδοτών.
Το χάος φυσικά που δημιουργεί η εγκύκλιος δεν σταματά εδώ, όπως τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αφού δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους που φέτος θα προσληφθούν σε νέο εργοδότη, με αποτέλεσμα να γεννώνται ερωτήματα, που έχουν να κάνουν με το ποιος έχει την υποχρέωση να κάνει την επαναπρόσληψη ή πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία επαναπρόσληψης και αναστολής σύμβασης από τους ξενοδόχους.
Ακόμα χειρότερα είναι αυτή τη στιγμή τα δεδομένα για τους εποχικά εργαζόμενους σε δωδεκάμηνης λειτουργίας ξενοδοχεία που καλύπτονται για την επαναπρόσληψή τους από τους εργοδότες, καθώς, δεν αναφέρεται στην ΚΥΑ το άρθρο 18, παρ. 6 του Νόμου 1545/85, όπου εντάσσει αυτή την κατηγορία εργαζομένων στους εποχικά εργαζόμενους και τους κατατάσσει στον Ν.1346/83 που ορίζει την επαναπρόσληψη των εποχικά εργαζομένων.
Τέλος, προβλέψεις δεν υπάρχουν ούτε για τους εργαζομένους των καταστημάτων που εδρεύουν εντός ξενοδοχειακών μονάδων, εργαζόμενους σε τουριστικά γραφεία ή για τους εποχικά εργαζόμενους στον επισιτισμό, που αφήνονται και αυτοί στην τύχη τους.

Σχόλια