Παναγιώτης Κατσούλης: Κίνδυνος να μη μαζευτεί η αγροτική μας παραγωγή. -Μεγάλες οι ευθύνες πολιτείας και περιφέρειας.

 

 
   Νέο σημαντικό πρόβλημα έχει προκύψει για την αγροτική παραγωγή του Νομού μας. Τόσο για τις ελιές όσο και για τις δενδρώδεις καλλιέργειες.

Κυριολεκτικά ισχύει η λαϊκή ρήση “όλα τα είχε η μαριωρή, αυτό μας έλειπε”, αφού στα μεγάλα προβλήματα της μη διάθεσης της παραγωγής, τις εξευτελιστικές τιμές της ελιάς καλαμών, τις καταστροφές του “Ιανού” και της μη στήριξης των παραγωγών από το  υπουργείο για τις επιπτώσεις του covid 19, έρχεται να προστεθεί τώρα το σάπισμα της παραγωγής εξαιτίας της ανυπαρξίας εργατικών χεριών.
 
Το πρόβλημα αφορά τους λεγόμενους “μετακλητούς εργάτες γης”, δηλαδή εκείνο τον αναγκαίο αριθμό αλλοδαπών εργατών που προσκαλούνται κάθε χρόνο σε κάθε περιφερειακή ενότητα για να δουλέψουν στα χωράφια στη διάρκεια της συγκομιδής.  
 
 
Παναγιώτης Α. Κατσούλης
Πρώην Δήμαρχος Μεσολογγίου
Φέτος η κατάσταση περιπλέχθηκε ένεκα της πανδημίας. Την 1η Μαΐου δημοσιεύθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου Π.Ν.Π. (ΦΕΚ Α΄ 90/1/5/2020,ΜΕΡΟΣ Θ), η οποία ρύθμισε τη διαδικασία πρόσκλησης των εργατών γης.

Σύμφωνα με αυτή, κάθε αγρότης “δύναται να υποβάλλει, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020 αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου διαμονής του, προκειμένου να τον μετακαλέσει για απασχόληση στην εποχιακή αγροτική οικονομίαα) Παράβολο και αποδεικτικό καταβολής εκατό (100) ευρώ για κάθε πολίτη τρίτης χώρας που θέλει να απασχολήσει, β) Υπεύθυνη δήλωση εργοδότη ότι  βα) θα απασχολήσει το συγκεκριμένο πολίτη τρίτης χώρας για περίοδο απασχόλησης είκοσι (20) τουλάχιστον ημερών από την ημερομηνία εισόδου στην ελληνική επικράτεια, ββ) θα καταβάλει το σύνολο των απαιτούμενων ασφαλιστικών εισφορών”.  
Δυστυχώς αποδεικνύεται πως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου -Δυτικής Ελλάδας - Ιονίου, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το ΥΠΑΤ ουδέποτε σχεδίασαν και ενημέρωσαν τους παραγωγούς του Νομού και της Περιφέρειας μας. Δεν συνέβη το ίδιο σε άλλες περιοχές της χώρας. Για του λόγου το αληθές, παραθέτω το παρακάτω Δ.Τ. της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης.
Σύσκεψη με θέμα τους εργάτες γης πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020 στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, κ. Κώστα Αντωνιάδη. Παραβρέθηκαν οι βουλευτές Γιάννης Πασχαλίδης και Τάνια Ελευθεριάδου, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Ζαφείρης Μυστακίδης, ο Αν. Προϊστάμενος του Τμήματος Αδειών Διαμονής Καβάλας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης Θωμάς Περιφεγγής, εκπρόσωποι από τα συσκευαστήρια...στο τέλος της σύσκεψης ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Κώστας Αντωνιάδης δήλωσε: “να διαβεβαιώσω τους αγρότες της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας πως βρέθηκε λύση στο πρόβλημα που προέκυψε και που αφορά τον αριθμό εργατών γης που μπορούν να προσκαλέσουν και να απασχολήσουν στα χωράφια τους”.
Ανάλογος σχεδιασμός υπήρξε στην Πέλλα, όπου από τις αρχές Μαΐου ήρθαν και εργάστηκαν περισσότεροι από 11.000 εργάτες γης, στην Ημαθία, στην Καστοριά, στη Χαλκιδική και στη Θεσσαλία, όπου σύμφωνα με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση “προσκλήθηκαν, εισήλθαν και εργάστηκαν από τις 4 Σεπτεμβρίου 1500 αλβανοί αγρεργάτες”. Από τα μέσα Ιουλίου εισήλθαν και παραμένουν στη χώρα περισσότεροι από 50.000 χιλιάδες εργάτες γης από Αλβανία, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία και Τουρκία.
Τις τελευταίες μέρες έγινε γνωστό, πως μετά από έντονες διαμαρτυρίες παραγωγών εδέησαν, έστω και κατόπιν εορτής, να ζητήσουν να έρθουν 500 εργάτες γης από άλλες περιφερειακές ενότητες της χώρας, πχ την Μακεδονία. Όμως και ο πλέον αδαής αντιλαμβάνεται πως αυτός ο αριθμός δεν αρκεί ούτε για μια τοπική κοινότητα του Νομού. Επομένως ακόμη και αν έρθουν εγκαίρως, το πρόβλημα παραμένει και θα είναι καταστροφικό για το σήμερα και το αύριο της παραγωγής.
Το αναφέρω αυτό, γιατί είμαι μάρτυρας μιας ορισμένης στάσης μερίδας αγροτών μας, οι οποίοι απογοητευμένοι από την κατάσταση που επικρατεί στην ελιά καλαμών οδηγούνται σε μια συναισθηματική αντίδραση της μορφής “ας σαπίσουν στα δένδρα, έτσι κι αλλιώς απούλητες θα μείνουν”. Στάση η οποία δεν βοηθά στη λύση του προβλήματος και είναι ενάντια στα συμφέροντα τους μακροπρόθεσμα.
Είναι αναγκαίο να ασκηθεί πίεση και να αναληφθούν “χθες” πρωτοβουλίες επίλυσης του προβλήματος. Περιφέρεια, Αποκεντρωμένη Διοίκηση και Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, εφαρμόζοντας την τελευταία ΠΝΠ να δημιουργήσουν άμεσα τις προϋποθέσεις για να εργαστούν στην Αιτωλοακαρνανία κάτω από ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής ικανός αριθμός αλλοδαπών εργατών γης, οι οποίοι τώρα βρίσκονται σε άλλες περιφέρειες της χώρας μας. 
 
Παναγιώτης Α. Κατσούλης
Εκπαιδευτικός
Πρώην Δήμαρχος Μεσολογγίου
Μέλος Ν.Ε. Ανασυγκρότησης ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλ/νιας

Σχόλια