Η συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών μένει εκτός, καθώς αν και καλλιεργεί ελιά Καλαμών, δεν έχει δηλώσει το σωστό κωδικό στο ΟΣΔΕ, με αποτέλεσμα τα επιλέξιμα στρέμματα να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ένα σημαντικό πρόβλημα έχει ανακύψει τις τελευταίες ώρες, όσον αφορά στην επικείμενη καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης στις ελιές Καλαμών, ενίσχυση που ανέρχεται σε 70 ευρώ το στρέμμα. Πρόβλημα, που αν δεν επιλυθεί και μάλιστα άμεσα, απειλεί να τινάξει στον αέρα την πληρωμή, ακόμα και να την καθυστερήσει σημαντικά, αφού ίσως απαιτηθεί να γίνει όλη η διαδικασία εκ νέου, από την αρχή και να απαιτηθεί νέα έγκριση από την Κομισιόν.
Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι χιλιάδες παραγωγοί ελιάς Καλαμών έχουν δηλώσει στο ΟΣΔΕ ότι καλλιεργούν επιτραπέζια ελιά, έτσι γενικόλογα και όχι αναλυτικά με τον κωδικό «Καλαμών», επειδή ίσως δεν έδωσαν σημασία ως θα έπρεπε ή επειδή κάποιος δεν τους το επεσήμανε. Βάσει της εξαγγελίας Βορίδη, αλλά και το έγγραφο έγκρισης της Κομισιόν στο αίτημα της Ελλάδας, ενίσχυση δικαιούται η Καλαμών σε όλη τη χώρα. Αν λάβουμε υπόψη ότι τα επιλέξιμα της έκτακτης ενίσχυσης στρέμματα είναι 188.041 στρέμματα, αλλά χιλιάδες παραγωγοί αν και καλλιεργούν όντως Καλαμών, δεν φαίνονται ως τέτοιοι καλλιεργητές στο ΟΣΔΕ, τότε εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, ότι κινδυνεύουν να μην… λάβουν την ενίσχυση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα επιλέξιμα στρέμματα με Καλαμών που αναφέρονται στο έγγραφο της Κομισιόν (188.041 στρέμματα) στο νομό Αιτωλοακαρνανίας που είναι πολύ μπροστά σε παραγωγή ελιάς Καλαμών σε όλη τη χώρα, αντιστοιχεί μόνον ένα… 10%, δηλαδή 18.000 στρέμματα… Δηλαδή οι περισσότεροι παραγωγοί με Καλαμών δεν θα πάρουν ενίσχυση.
Ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον κ. Κώστα Καλαμάκη, γεωπόνο και ιδιοκτήτη πύλης ΟΣΔΕ από το Μεσολόγγι για να τον ρωτήσει για το συγκεκριμένο θέμα. Σύμφωνα με όσα μας ανέφερε ο κ. Καλαμάκης, οι παραγωγοί με Καλαμών της περιοχής, φαίνεται ότι δηλώνουν επιτραπέζια ελιά, αλλά πουθενά δεν αποδεικνύεται η… ποικιλία παρά μόνο για ελάχιστους παραγωγούς. Το ίδιο μας κατήγγειλαν και αγρότες από την περιοχή της Αμφιλοχίας, που καλλιεργούν ελιά Καλαμών, πλην όμως στο ΟΣΔΕ αυτό, δεν… φαίνεται πουθενά η ποικιλία.
Ο κ. Γιάννης Κάτρης, υπεύθυνος για το ΟΣΔΕ της Ένωσης Αγρινίου μας εξήγησε ότι στη δήλωση υπάρχει η δυνατότητα ο παραγωγός να δηλώσει εκτός από το ότι καλλιεργεί επιτραπέζια και την ποικιλία. Όποιος όμως επειδή ίσως δεν έδωσε σημασία, δεν το έχει κάνει, τότε δεν φαίνεται στο σύστημα ότι έχει Καλαμών… Ο κ. Κάτρης ζητά επι τη ευκαιρία, το ΥπΑΑΤ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ να δώσουν την ευκαιρία σε κάθε παραγωγό, είτε μέσω διοικητικής πράξης, είτε για παράδειγμα, προσκομίζοντας ένα τιμολόγιο πώλησης να αποδείξει ότι έχει Καλαμών.
Γιώργος Βαρεμένος: “Εληά Καλαμών: στο δράμα προστίθεται το κομφούζιο”
Στην δραματικότερη καμπή βρίσκεται η παραγωγή της εληάς Καλαμών: οι τιμές για τη νέα σοδειά κυμαίνονται στα 40-45 λεπτά το κιλό και οι παραγωγοί είναι ανάστατοι, καθώς επικρατεί σύγχυση γύρω απ’ τους κωδικούς για την ενίσχυση που πρόκειται να δώσει η κυβέρνηση. Από το Υπουργείο έλαβα την διαβεβαίωση ότι η ενίσχυση λόγω Covid19, ύψους περίπου 13 εκατ. ευρώ, θα περιλαμβάνει και την επιτραπέζια εληά Καλαμών που παράγεται στην Αιτωλοακαρνανία. Είναι το ελάχιστο που θα μπορούσε να καλύψει κάποιες δαπάνες (όπως τα λιπάσματα), που είναι αναγκαίες προκειμένου να μην εγκαταλειφθούν τα δένδρα στην τύχη τους. Κάτι που έχει ήδη συμβεί με όσους είχαν νοικιασμένα χωράφια και τα εγκαταλείπουν όπως-όπως. Σύμφωνα με στοιχεία των Ενώσεων, η συντριπτική πλειοψηφία των κωδικών που καλύπτουν τους παραγωγούς Αιτωλοακαρνανίας, μένουν εκτός πληρωμής. Ή θα γίνει κάτι επιπρόσθετα ή τα πράγματα θα πάρουν την πιο μοιραία τροπή για την παραγωγή της εληάς Καλαμών στον νομό.
https://iaitoloakarnania.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου