Πρώτη μέρα του νέου έτους και σε πολλά σπίτια σπάνε το ρόδι. Ένα έθιμο που βαστά μέχρι σήμερα και σε πολλούς φέρνει θύμισες των παιδικών χρόνων. Έχετε, όμως, αναρωτηθεί γιατί ο νοικοκύρης του σπιτιού την Πρωτοχρονιά και μετά την επιστροφή στο σπίτι από την εκκλησία σπάει το ρόδι; Και γιατί συγκεκριμένα, ρόδι.
Αρχικά, η ροδιά κατείχε ανέκαθεν μια ιδιαίτερη θέση στις αντιλήψεις των ανθρώπων, αφού θεωρείται πως συμβολίζει τον πλούτο και τη γονιμότητα. Μάλιστα, «το σπάσιμο του ροδιού» είναι ένα πανάρχαιο έθιμο του λαού μας, το οποίο λέγεται πως ξεκίνησε από την Πελοπόννησο, και στη συνέχεια διαδόθηκε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας οπότε και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
Σύμφωνα με το έθιμο, την Πρωτοχρονιά η οικογένεια έβαζε τα καλά της και πήγαινε στην εκκλησία για τη λειτουργία. Ο νοικοκύρης του σπιτιού είχε μαζί του το ρόδι και γυρνώντας στο σπίτι έπρεπε να χτυπήσει την πόρτα και να του ανοίξουν. Έτσι θα ήταν ο πρώτος που θα έμπαινε στο σπίτι για να κάνει το καλό ποδαρικό (με το δεξί πάντα) σπάζοντας το ρόδι και λέγοντας «με υγεία, ευτυχία και χαρά το νέο έτος..».
Βέβαια σήμερα το έθιμο δεν είναι συνήθως στην αρχική του μορφή. Αλλά σίγουρα αυτό που έχει διατηρηθεί είναι το σπάσιμο του ροδιού που συνδέεται άμεσα με την δοξασία που το αναγάγει σε σύμβολο καλοτυχίας.
Το ρόδι έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα καθώς πίστευαν ότι οι κόκκοι του συμβόλιζαν την αφθονία και τη γονιμότητα. Στην ελληνική μυθολογία είναι το φρούτο που δένει την Περσεφόνη με το βασίλειο του Κάτω Κόσμου και το έμβλημα των Ελευσίνιων μυστηρίων.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου