Δημοσκόπηση DATA C: Οριακά μπροστά η Ν.Δ. σε Δυτική Ελλάδα και Αιτωλοακαρνανία



Με μικρή διαφορά προηγείται η Νέα Δημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας βελτιωμένα εμφανίζονται τα ποσοστά του ΚΚΕ και του κόμματος «Ελληνική Λύση» που… φλερτάρει με την τρίτη έδρα της Νέας Δημοκρατίας στο νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Η DATA C διενήργησε δημοσκόπηση για λογαριασμό του pelop.gr και σε αυτή μεταξύ άλλων αποτυπώνεται η πρόθεση ψήφου. Η υπεύθυνη τμήματος Έρευνας και Τεκμηρίωσης της DATA Consultants,Θάλεια Κανελλοπούλου αναλύει τα ευρήματα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αλλά και για κάθε νομό ξεχωριστά.

Εάν είχαμε εκλογές αύριο, βάση της δημοσκόπησης η ΝΔ θα ήταν πρώτο κόμμα στην ΠΔΕ . Στις εθνικές εκλογές του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ στην ΠΔΕ προηγήθηκε της ΝΔ με ποσοστό 0,7% επί των εγκύρων. Στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας εάν είχαμε εκλογές αύριο η ΝΔ θα λάμβανε 25,7% σύμφωνα με την εκτίμηση πρόθεσης ψήφου. Ο ΣΥΡΙΖΑ 22,4%, το ΚΙΝΑΛ 6,1%, το ΚΚΕ 4,2%, η Ελληνική Λύση 4,2% και το ΜΕΡΑ25 1,8%. Αναποφάσιστο το 22,2%.

 Η διαχείριση της πανδημίας δεν προκάλεσε φθορές στην κυβέρνηση Μητσοτάκη στη Δυτική Ελλάδα. Αντιθέτως, η ΝΔ εμφανίζεται με κέρδη 3,2% μονάδων, σύμφωνα με το γκάλοπ της DATA C, το οποίο μας φωτίζει τον προθάλαμο του πολιτικά κρίσιμου χειμώνα 2021-22. Η κυβερνητική πλειοψηφία δείχνει σταθερή και συμπαγής, αλλά χωρίς εισροές από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από πλευράς του δεν βρίσκει τρόπο να αυξήσει τα ποσοστά του, αλλά προσβλέπει στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους του 2019, που προς το παρόν κρατούν αποστάσεις, αλλά πάντως στην τελευταία αναμέτρηση τελικά στράφηκαν υπέρ του, παρά τις φθορές της κυβερνητικής του θητείας. Η Ελληνική Λύση επωφελείται από το γενικότερο μούδιασμα της κοινής γνώμης και εμφανίζεται ως τέταρτο κόμμα στην περιφέρειά μας πίσω από το ΚΙΝΑΛ . Στη δημοσκόπηση αυτή δοκιμάζεται και αξιολογείται μια διαφορετική μέθοδος εκτίμησης ποσοστών των κομμάτων και των αναποφάσιστων πολιτών από την DATA C.

Η DATA C, από τον Δεκέμβριο΄20 εισήγαγε μια νέα μέθοδο ανάλυσης της πρόθεσης ψήφου (αναφέρεται ως «Εκτίμηση») με βάση την οποία δε σταθμίζει αλλά υπολογίζει για κάθε κόμμα, την μεταβολή ανάμεσα στις ερωτήσεις «τι ψηφίσατε το 2019» και «τι θα ψηφίζατε εάν είχαμε αύριο εκλογές» και την εφαρμόζει πάνω στο ποσοστό των εκλογών του 2019 επί των εγγεγραμμένων.

Εάν είχαμε εκλογές αύριο, βάση της δημοσκόπησης η ΝΔ θα ήταν πρώτο κόμμα στην ΠΔΕ, με ποσοστό 23,9% επί των εγγεγραμμένων. Το 2019 στις εθνικές εκλογές είχε λάβει 20,7% (η ποσοστό 36,17% επί των εγκύρων) κατά συνέπεια η μέτρηση καταγράφει αύξηση της Ν.Δ. σε σχέση με τις εθνικές εκλογές κατά 3,2 ποσοστιαίες μονάδες. Η συνοχή του κόμματος, όπως φαίνεται στο σχήμα 2 είναι υψηλή (71,3%) το ποσοστό των αναποφάσιστων καταγράφεται στο 12,8% και μικρές είναι οι διαρροές προς άλλα κόμματα (7%).

Στις εθνικές εκλογές του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ στην ΠΔΕ προηγήθηκε της ΝΔ με ποσοστό 0,7% επί των εγκύρων. Η δημοσκόπηση καταγράφει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 22,1% ενώ στις εκλογές είχε λάβει 21,1% (η ποσοστό 36,83% επί των εγκύρων). Η συνοχή του κόμματος, όπως φαίνεται στο σχήμα 1 είναι χαμηλή (58,6%) ενώ σημαντικό είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων (23,2%).

Η άρνηση ψήφου που τον Δεκέμβριο’20 καταγραφόταν σε μεγάλα ποσοστά (12,3%) εμφανίζεται σήμερα σαφώς μειωμένη (4,5%) γεγονός που πιθανόν οφείλεται στο γεγονός ότι οι πολίτες βιώνουν πλέον μια νέα κανονικότητα.

Αναποφάσιστοι δηλώνουν το 20,8% των πολιτών της ΠΔΕ, ποσοστό σημαντικό, το οποίο σε συνδυασμό με το ποσοστό των πολιτών που δήλωσαν ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν (4,5%) και αυτούς που δεν απάντησαν (1,9%) φθάνει το 27,2%.

Εάν η πρόθεση ψήφου υπολογισθεί με την παραδοσιακή στάθμιση (που όλες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων κάνουν μέχρι σήμερα), τότε η ΝΔ προηγείται στην Π.Δ.Ε με 25,6% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 20,3%. Τα ποσοστά αυτά αναφέρονται στην στήλη 2 (πίνακας 2) και είναι μεγαλύτερα από την εκτίμηση της DATA C, διότι με την παραδοσιακή στάθμιση ενισχύονται τα ποσοστά των κομμάτων το εκλογικό σώμα των οποίων υπέρ εκπροσωπείται στις δημοσκοπήσεις (αυτό ισχύει περισσότερο για την ΝΔ και λιγότερο για το ΣΥΡΙΖΑ).

Στην στήλη 3 παρατίθεται, για συγκριτικούς λόγους, η πρόθεση ψήφου σύμφωνα με τις επεξεργασίες της DATA C (Εκτίμηση).

Στις στήλες 4 και 5 η αναγωγή επί των εγκύρων των στηλών 1 και 2. Το καταγράφουμε μεν αλλά τονίζουμε ότι σε μια δημοσκόπηση που απέχει από τις εκλογές, είναι λάθος να ληφθεί υπόψη το ποσοστό επί των εγκύρων, για δύο σοβαρούς λόγους:

διότι βασίζεται στην βεβαιωμένα λανθασμένη υπόθεση ότι όσοι σήμερα δεν μετέχουν στο δείγμα ή μετέχουν αλλά δεν δηλώνουν κόμμα (οι δύο αυτές κατηγορίες, όπως αναφέρεται στην «ταυτότητα» της έρευνας αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία του εκλογικού σώματος) πράγματι έτσι θα συμπεριφερθούν στις εκλογές. Η υπόθεση αυτή αποκλείει την πλειοψηφία της κοινωνίας και δεν βοηθά όσους χρησιμοποιούν τις δημοσκοπήσεις να «ακούσουν» την κοινωνία στο σύνολο της.

διότι βασίζεται στην κατά την άποψη μας λανθασμένη υπόθεση για όσους δηλώνουν στην έρευνα άρνηση ψήφου ή εντάσσονται στην αδιευκρίνιστη ψήφο, ότι, εάν τελικά ψηφίσουν θα το κάνουν με τις ίδιες αναλογίες με όσους δηλώνουν πρόθεση ψήφου. Αντίθετα, θεωρούμε ότι οι αναλογίες δεν θα είναι ίδιες όπως και ότι όσοι δεν μετέχουν στην έρευνα, συμπεριφέρονται σημαντικά διαφορετικά από όσους μετέχουν.

Στην στήλη 6 τα πραγματικά αποτελέσματα του 2019 επί των εγκύρων. Στην στήλη 7, για κάθε κόμμα, η μεταβολή ανάμεσα στα πραγματικά αποτελέσματα των εκλογών του 2019 και στα αποτελέσματα της δημοσκόπησης.

Σε σχέση με δημοσκοπήσεις την ίδια περίοδο σε επίπεδο επικράτειας (βλέπε πίνακα 3) έχουμε δύο διαφορές. Μια έχει να κάνει με ένα νέο τρόπο ανάλυσης της πρόθεση ψήφου που έχει εισάγει η DATA C και η άλλη ότι στην ΠΔΕ τα ποσοστά των μεγάλων κομμάτων εξακολουθούν να είναι σε επαφή και ότι δεν υπάρχουν μεγάλες διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ προς την Ν.Δ.

Εάν είχαμε εκλογές σήμερα η ΝΔ θα λάμβανε το μεγαλύτερο ποσοστό της στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας, όπως συνέβη στις εκλογές του 2019. Στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας καταγράφει ποσοστό μεγαλύτερο από εκείνο των εκλογών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στον Νομό Αχαΐας εμφανίζεται πολύ κοντά αλλά πίσω από την ΝΔ. Αυτό οφείλεται κύρια στο μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων. Στο νομό Ηλείας καταγράφει ποσοστό σχεδόν ίδιο με των εκλογών 2019 ενώ στο νομό Αιτωλοακαρνανίας εμφανίζει αύξηση.

Το ΚΙΝΑΛ εξακολουθεί να είναι πολύ δυνατό στην Ηλεία ενώ το ΚΚΕ καταγράφεται αυξημένο στην Αιτωλοακαρνανία.


Ταυτότητα της έρευνας

ΣΚΟΠΟΣ: Η διερεύνηση των απόψεων της κοινής γνώμης της Π.Δ.Ε. για τις Εθνικές εκλογές, για λογαριασμό της εφημερίδας ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ και του ενημερωτικού ιστότοπου www.pelop.gr. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ – ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ: Αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.582 ψηφοφόρων της Π.Δ.Ε., ανδρών και γυναικών 17 ετών και άνω. Πολυσταδιακή στρωματοποιημένη δειγματοληψία με στρώματα τις Π.Ε. χρήση quota στο φύλο, την ηλικία.

ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΣΤΑΘΜΙΣΗΣ: Το δείγμα σταθμίστηκε ως προς τις εθνικές εκλογές 2019. ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: 17/9-9/10/2021. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Ποσοτική έρευνα με τηλεφωνικές συνεντεύξεις με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, στα νοικοκυριά των ερωτώμενων χωρίς χρήση κάλπης. ΜΕΓΙΣΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ::±2,44% ΑΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία DATA R.C. [Α.Μ. ΕΠΙΧ. ΔΗΜΟΣΚΠ.-ΤΜΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ Ε.Σ.Ρ.2, Α.Μ. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ Αρχής προστ. Ατομ. Δεδ. Ν 472/1997:817]. H DATA C είναι μέλος του ΣΕΔΕΑ και μέτοχος της Ελεγκτικής Εταιρείας Δημοσκοπήσεων και Ερευνών Κοινής Γνώμης.

Τα ευρήματα της έρευνας και ειδικότερα η πρόθεση ψήφου αποτελούν καταγραφή απόψεων και τάσεων. Δεν αποτελούν πρόβλεψη ψήφου ούτε εκτίμηση εκλογικής επιρροής.

Πηγή: pelop.gr

Σχόλια