Με πολλά λάθη οι δασικοί χάρτες στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά… μόνο το 20% ασχολήθηκε
- Έκκληση από τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνο Μπλέτσα οι πολίτες να ελέγξουν τις περιουσίες τους σε σχέση με τους δασικούς χάρτες, καθώς από τον Απρίλιο και μετά ό,τι έχει χαρακτηριστεί ως δασικό θα περάσει αυτόματα στο Δημόσιο
- Ακόμη μια εκδήλωση από το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, ώστε με επιστημονικό και έγκυρο τρόπο να καθοδηγήσει μηχανικούς και πολίτες για τις διαδικασίες υποβολής ενστάσεων και αντιρρήσεων
Παρά το γεγονός ότι τον προσεχή Απρίλιο λήγει η προθεσμία των ενστάσεων για τους δασικούς χάρτες, αλλά και το ότι το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας έχει διοργανώσει ουκ ολίγες εκδηλώσεις ενημέρωσης, τόσο για τους δασικούς χάρτες, όσο και για το κτηματολόγιο, οι περισσότεροι Αιτωλοακαρνάνες δεν έχουν ακόμη ενδιαφερθεί να ελέγξουν τις περιουσίες τους σχετικά με το ζήτημα των δασικών χαρτών!
Σύμφωνα μάλιστα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνο Μπλέτσα περίπου το 20% έχει ασχοληθεί με το ζήτημα των δασικών χαρτών.
Στο πλαίσιο λοιπόν της προσπάθειας ενημέρωσης το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας είχε προγραμματίσει σήμερα στις 19:00 διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «διαδικασίες υποβολής ενστάσεων και αντιρρήσεων επί του δασικού χάρτη στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας».
«Είναι η τρίτη κατά σειρά εκδήλωση που διοργανώνουμε σχετικά με τους δασικούς χάρτες στο πλαίσιο μιας σειράς ενημερωτικών εκδηλώσεων που κάναμε που αφορούσαν και το κτηματολόγιο.
Απευθύνεται κυρίως στους μηχανικούς, αλλά και στους πολίτες προκειμένου να τους ενημερώσουν και να λυθούν οι απορίες για το πως θα γίνουν οι ενστάσεις πάνω στους δασικούς χάρτες» τόνισε ο κ. Μπλέτσας.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Σπυρίδων Βλάχος (Δασολόγος με Α’ Βαθμό) του Τμήματος Δασικών Χαρτογραφήσεων της Διεύθυνσης Δασών Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, ενώ στην εκδήλωση θα συμμετέχει επίσης, εκ μέρους της Αναδόχου Εταιρείας για την διόρθωση του Δασικού Χάρτη Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, ο Δασολόγος Δημήτριος Παλάσκας.
«Η περίοδος των εντάσεων λήγει τον Απρίλιο, υπάρχουν πάρα πολλά λάθη πρόδηλα, αλλά και άλλα, τα οποία οι πολίτες πρέπει να αντιληφθούν και να κάνουν τις απαραίτητες ενστάσεις τους.
Υπάρχουν ζητήματα σχετικά με το τι είναι δασικό κομμάτι, υπάρχουν περιπτώσεις που έγιναν οι αγροί δάση και αντίστροφα κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, υποθέσεις για τις οποίες θα πρέπει να υπάρξει λύση και σε κεντρικό επίπεδο.
Υπάρχουν πολλά λάθη σε όλο το νομό. Αρκετά διορθώθηκαν ή αναμένεται να τα δούμε διορθωμένα. Μετά τον Απρίλιο θα γίνει η οριστική ανάρτηση των δασικών χαρτών, με αποτέλεσμα να γνωρίζουμε τι είναι δασικό και τι δεν είναι» σημείωσε ο κ. Μπλέτσας, ο οποίος συμπλήρωσε: «αίτημα για τη διόρθωση γίνεται στην παρούσα φάση, το οποίο γίνεται ηλεκτρονικά υποβάλλοντας ο ενδιαφερόμενος τα απαραίτητα δικαιολογητικά, συμβόλαια, τοπογραφικά κλπ για να κάνει την ένστασή του και να αποδείξει ότι το ακίνητό του, το οποίο χαρακτηρίστηκε δασικό δεν είναι. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, όπως προαναφέραμε, θα γίνει η οριστική ανάρτηση».
Όσοι υπέβαλαν το αίτημά τους για να παρακολουθήσουν την διαδικτυακή εκδήλωση θα την παρακολουθήσουν κανονικά, ενώ στην συνέχεια η εκδήλωση θα αναρτηθεί στο κανάλι του youtube του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, όπου εκεί θα έχει τη δυνατότητα να την παρακολουθήσει ο κάθε ενδιαφερόμενος.
Είναι βέβαιο όμως πως οι μηχανικοί θα είναι ενημερωμένοι και οι πολίτες θα μπορούν να απευθυνθούν σ’ αυτούς για κάθε περίπτωση που αντιμετωπίζουν.
Όλοι οι πολίτες θα πρέπει να ελέγξουν την περιουσία τους, να απευθυνθούν στους μηχανικούς για να επιλύσουν το θέμα που αντιμετωπίζουν, διότι, μετά τη λήξη της προθεσμίας του Απριλίου θα οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα και δεν θα μπορούν να αλλαχτούν, συνεπώς καλό είναι να έχουν φροντίσει όλοι να έχουν υποβάλει ένσταση για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα.
«Στην Αιτωλοακαρνανία οι πολίτες που έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα των δασικών χαρτών και τον έλεγχο της περιουσίας τους, ώστε να διαπιστώσουν αν υπάρχει κάποιο λάθος ή όχι σχετικά με τους δασικούς χάρτες, είναι μικρό. Ο λόγος που ασχολήθηκε μικρό ποσοστό πολιτών είναι διότι δεν το γνώριζαν και γι’ αυτό πραγματοποιήσαμε όλες αυτές τις εκδηλώσεις τον προηγούμενο καιρό.
Ένας ακόμη λόγος που δεν ασχολήθηκαν είναι γιατί πολλοί αφήνουν το θέμα για την τελευταία στιγμή. Το μικρό αυτό ποσοστό όσων έχουν ασχοληθεί με τον έλεγχο της περιουσίας τους σχετικά με τους δασικούς χάρτες μπορεί να ανέρχεται και στο 20%, πολύ μικρό δηλαδή ποσοστό.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας θα πρέπει να γνωρίζει πως μετά τον Απρίλιο ό,τι έχει χαρακτηριστεί ως δασικό θα περάσει αυτόματα στο Ελληνικό Δημόσιο» ανέφερε ο κ. Μπλέτσας, ο οποίος απευθυνόμενος στους Αιτωλοακαρνάνες σημείωσε: «όλοι οι πολίτες θα πρέπει να ελέγξουν την περιουσία τους σε σχέση με τους δασικούς χάρτες. Αν δουν τροποποιήσεις ή αν δουν πράγματα, τα οποία παραβιάζουν αυτό που νομίζουν πως έχουν ως περιουσία, θα πρέπει να απευθυνθούν στους μηχανικούς, ώστε να το ελέγξουν και να δουν αν πρέπει να κάνουν ένσταση ή αντίρρηση».
ΣτΕ: Τέλος οι δασικοί χάρτες που βασίζονται σε παρωχημένες αεροφωτογραφίες
Οι δηλωθείσες αγροτικές εκτάσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν είναι δασικές
Δικαίωση για χιλιάδες αγρότες, κτηνοτρόφους που κινδύνευαν από το πουθενά να χάσουν πατρογονικές εκτάσεις, αποτελεί η απόφαση του ΣτΕ, που εκδόθηκε πριν ένα μήνα περίπου.
Οι δασικοί χάρτες δεν θα καταρτίζονται, πλέον, βάσει αποκλειστικώς των αεροφωτογραφιών (ιστορικής & σύγχρονης) αλλά, ως θεματικοί χάρτες, οφείλουν να αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση των δασών και δασικών εκτάσεων και όχι την «φανταστική» που αποτύπωναν οι προηγούμενοι αναρτηθέντες χάρτες, οι οποίοι στηρίζονταν αποκλειστικά στην φωτοερμηνεία των ιστορικών και σύγχρονων αεροφωτογραφιών και στις πράξεις της Δασικής Υπηρεσίας, αγνοώντας όμως όλες τις υπόλοιπες πράξεις της Πολιτείας.
Πλέον θα λαμβάνονται υποχρεωτικά υπόψη, κατά την κατάρτιση των ΔΧ όλες οι πολιτειακές πράξεις (κυρίως ατομικές διοικητικές πράξεις καλυπτόμενες από το τεκμήριο νομιμότητας) με τις οποίες άλλαξε η χρήση.
Ιδίως για τις αγροτικές εκτάσεις, θα λαμβάνονται υποχρεωτικά υπόψη όλες οι πράξεις της αγροτικής νομοθεσίας, με την οποία άλλαξε νόμιμα η χρήση των εκτάσεων (απαλλοτριώσεις, αναδασμοί, αποφάσεις νομαρχών κλπ).
Έτσι για πρώτη φορά εντάσσονται στην διαδικασία κατάρτισης των δασικών χαρτών και άλλοι θεματικοί χάρτες όπως το χαρτογραφικό υπόβαθρο του ΟΠΕΚΕΠΕ που ουσιαστικά είναι ο σύγχρονος θεματικός χάρτης αποτύπωσης και καταγραφής των αγροτικών γαιών και όχι μόνο.
Να σημειωθεί ότι πλέον όλοι οι παραγωγοί που έχουν προβλήματα με τους δασικούς χάρτες θα πρέπει να ενημερωθούν για την πορεία των αντιρρήσεών τους, κ.λπ.
Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου