Έρχονται ανατιμήσεις «φωτιά» στα χριστουγεννιάτικα στολίδια – Τα προβλήματα στην Κίνα

 Έρχονται ανατιμήσεις «φωτιά» στα χριστουγεννιάτικα στολίδια – Τα προβλήματα στην Κίνα

Οι οιωνοί δεν είναι και οι καλύτεροι τη φετινή χρονιά για τον μεγαλύτερο κόμβο παραγωγής χριστουγεννιάτικων στολιδιών στον κόσμο, την πόλη Γιβού της Κίνας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις εξαγωγές στη Δύση από πλαστικούς ταράνδους και χριστουγεννιάτικα δέντρα μέχρι λαμπιόνια, μπάλες, γιρλάντες και ό,τι άλλο βάλει ο νους.

Τα εργοστάσια στην πόλη που απέχει 280 χλμ από τη Σαγκάη, έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την έλλειψη πρώτων υλών, που αυξάνουν το κόστος παραγωγής, αλλά και όταν ακόμη οι κούτες με τα χριστουγεννιάτικα στολίδια φορτωθούν στα τεράστια φορτηγά πλοία, ο χρόνος παράδοσης στις δυτικές αγορές καθυστερεί λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα ειδικά σε εποχές πανδημίας.

Από τα μέσα Οκτωβρίου, όπως αναφέρει το Bloomberg, η πόλη Γιβού έχει πληγεί από την κρίση με την ηλεκτρική ενέργεια, που ανάγκασε τους κατασκευαστές να αναζητούν γεννήτριες ή να σταματήσουν την παραγωγή.

«Έχω τόσο άγχος που δεν μπόρεσα να κλείσω μάτι», είπε η Λου Τινγκ, ιδιοκτήτρια εργοστασίου παραγωγής χριστουγεννιάτικων στολιδιών.

«Θα έπρεπε να χαιρόμαστε που φέτος έχουμε περισσότερες παραγγελίες απ’ ό,τι πέρυσι, αλλά υπάρχει τόση αβεβαιότητα, που επιβραδύνει τη διαδικασία της παράδοσης και δεν μπορούμε τίποτε να κάνουμε», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι όπως και άλλοι συνάδελφοί της προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με τις καθυστερήσεις στην παραγωγική διαδικασία και τις τιμές -ρεκόρ των ναύλων.

Ανεβαίνουν οι τιμές των χριστουγεννιάτικων στολιδιών

Στη Γιβού του ενός εκατ. κατοίκων παράγεται το 80% των χριστουγεννιάτικων στολιδιών που εξάγονται ετησίως από την Κίνα κι έτσι συνιστά μια μικρογραφία των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και οι έμποροι ανά την υφήλιο και φέτος λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα. Περίπου το 45% όσων παράγονται στην πόλη καταλήγει στις ΗΠΑ.

Οι περισσότερες παραγγελίες είχαν ήδη πάρει το δρόμο τους όταν ήλθαν τα μπλακάουτ να προσθέσουν έναν ακόμη πονοκέφαλο στις τοπικές βιομηχανίες σύμφωνα με τον ΓΓ της Ένωσης Παραγωγών Χριστουγεννιάτικων Προϊόντων, Κάι Ονλιάνγκ. Αλλά οι καθυστερήσεις στα λιμάνια και η αύξηση των τιμών των μετάλλων και του πλαστικού επιφέρουν αυξήσεις που θα πονέσουν περισσότερο την τσέπη των καταναλωτών, σύμφωνα με τον Τσεν Ζιάνγκ, ιδιοκτήτη εργοστασίου που παράγει χριστουγεννιάτικα στολίδια, δέντρα και φωτάκια.

Ήδη ο ίδιος έχει ανεβάσει τις τιμές κατά 10% από τον περασμένο Ιούνιο κι οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση που ανάγκασαν τη μονάδα του να λειτουργεί μόνον τρεις φορές την εβδομάδα αύξησαν κι άλλο το κόστος της λειτουργίας της.

Η φετινή χρονιά υποτίθεται ότι θα ήταν καλύτερη για τα εργοστάσια χριστουγεννιάτικων στολιδιών στη Γιβού, που μείωσαν πέρυσι κατά το ήμισυ την παραγωγή τους λόγω ακύρωσης παραγγελιών μεσούσης της πανδημίας. Τα πράγματα έδειχναν καλύτερα τον περασμένο Μάρτιο καθώς οι έμποροι έσπευσαν να παραγγείλουν ποσότητες ώστε να διασφαλίσουν ότι θα έχουν εμπόρευμα για την εορταστική περίοδο, αλλά στη συνέχεια η αυξήσεις των πρώτων υλών ήλθαν να ανατρέψουν το σκηνικό.

«Σε τελική ανάλυση το κόστος θα επιβαρύνει τους καταναλωτές», λέει ο Ντινγκ Σουάνγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Standard Chartered Plc για την Κίνα και τη Βόρεια Ασία. «Οι εξαγωγείς και μεγάλες εταιρείες θα απορροφήσουν προσωρινά μόνον το κόστος, αλλά οι εταιρείες δεν κάνουν μπίζνες αν πρόκειται να χάσουν. Αν βγουν κι άλλες εταιρείες από το παιχνίδι, θα μειωθεί η προσφορά κι οι τιμές θα ανεβούν κι άλλο», εξήγησε.
«Κόλλησαν» στην Κίνα οι παραγγελίες

Λόγω των περιοριστικών μέτρων στα ταξίδια ελέω πανδημίας οι περισσότερες δραστηριότητες στο κατάστημα χριστουγεννιάτικων δέντρων του Λιου Σιαοφένγκ μεταφέρθηκαν στο Διαδίκτυο. Τα προηγούμενα χρόνια τα προϊόντα του εκτίθονταν στο πεζοδρόμιο για να προσελκύσουν τα βλέμματα αγοραστών που έφθαναν από τις ΗΠΑ στη Γιβού.

Φέτος, όμως, και μολονότι οι πωλήσεις έφθασαν στα προ πανδημάις επίπεδα ο ίδιος ανησυχεί ότι δεν βγάλει αρκετό κέρδος καθώς διπλασιάστηκε σχεδόν η τιμή του χάλυβα, που χρησιμοποιεί για τους κορμούς των χριστουγεννιάτικων δέντρων, όπως και η τιμή του πλαστικού για τη συσκευασία. Το περιθώριο κέρδους του φέτος υπολογίζει ότι θα πέσει κάτω από το 10% όταν άλλες χρονιές ξεπερνούσε το 20%.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι παραγγελίες αξίας άνω του ενός εκατ. γουάν (157.000 δολάρια) που λογικά θα είχαν αποσταλεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, ακόμη δεν έχουν φύγει από την Κίνα λόγω καθυστερήσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα. Εξαιτίας των μπλακάουτ δουλεύει με γεννήτρια που λειτουργεί δέκα ώρες ημερησίως και πιθανότατα δεν θα προλάβει να στείλει τις παραγγελίες σε δυτικές χώρες μέχρι την τελευταία προθεσμία της 15ης Νοεμβρίου.

«Το λέμε συνέχεια στους πελάτες μας ότι ή θα πρέπει να αυξήσουμε τις τιμές ή να ακυρώσουμε τις παραγγελίες», λέει. «Ευτυχώς, οι περισσότεροι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερα και να μοιραστούν το αυξημένο κόστος παραγωγής μαζί μας».

iefimerida.gr

Σχόλια