Η ακρίβεια που κάνει ποδαρικό στην αρχή του 2022 αδειάζει τις τσέπες των Αιτωλοακαρνάνων
Ενώπιον νέου κύκλου ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά οι καταναλωτές
Τι αυξήσεις αναμένονται το 2022 σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας και Πρόεδρο του ΙΝΚΑ Γιώργο Λεχουρίτη
Περεταίρω αυξήσεις σε τρόφιμα αλλά και σε προϊόντα που προμηθεύεται ένα νοικοκυριό σημειώθηκαν το 2021, ενώ σε κάποια προϊόντα οι αυξήσεις είχαν ξεκινήσει από πολύ νωρίς και από το καλοκαίρι και έπειτα έφτασαν σταδιακά ακόμη και το 33%!
Η τσέπη των Αιτωλοακαρνάνων αδειάζει από την ακρίβεια, που ανατροφοδοτείται και από την ενεργειακή κρίση.
Όμως, υπάρχει και συνέχεια όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας και Πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης, ο οποίος δίνοντας το γενικό «στίγμα» αναφέρει:
«το 2022 είναι μια χρονιά με ακρίβεια χωρίς σταματημό δυστυχώς. Το 2021 γενικά η καθημερινότητα του πολίτη αυξήθηκε κατά μέσο όρο ως προς το κόστος κατά 30% και ακολουθεί κατά τον ίδιο τρόπο και το 2022».
Συγκεκριμένα κ. Λεχουρίτης μιλώντας για το τι θα συναντήσουμε το 2022 αναφέρει:
«με το νέο έτος αυξήθηκαν τα διόδια, τα διόδια της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου κλπ.
Το νέο έτος θα δημιουργήσει προβλήματα στην καθημερινότητα του πολίτη, παρά την αύξηση κατά 2% που έδωσε η κυβέρνηση στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα και όχι του δημόσιου τομέα και στις συντάξεις.
Τα χρήματα της αύξησης που είναι 0,43 λεπτά του ευρώ κάθε μέρα εξανεμίζονται αμέσως για την προμήθεια μασκών, αντισηπτικών κλπ.
Η ενισχυμένη μάσκα ξεπερνά και το 1 ευρώ, ενώ υπάρχουν καταγγελίες που λένε ότι πωλούνται και 1,5 ευρώ.
Παράλληλα, ο covid-19 θα φέρει περεταίρω συρρίκνωση του εισοδήματος και αύξηση της ανεργίας, αφού τα καταστήματα του κλάδου της εστίασης και των παρεμφερών επαγγελμάτων ήδη έχουν «πέσει» στη δίνη της πανδημίας.
Όλα αυτά δυστυχώς δεν καλύπτουν τον προϋπολογισμό, αν δεχθούμε ότι με την αύξηση της πανδημίας και των κρουσμάτων ο μέσος όρος των χρημάτων που χρησιμοποιεί ο πολίτης είναι 50 ευρώ επιπλέον τον μήνα, ίσως και 100, για να κάνει τα self ή rapid test και το pcr.
Παράλληλα και πέραν του σκέλους της πανδημίας, ο Ιανουάριος είναι ο μήνας των λογαριασμών του ρεύματος.
Αυτό δημιουργεί προβλήματα διότι οι λογαριασμοί του ρεύματος έχουν αυξήσεις της τάξεως του 300% με 400%.
Μέσα στους λογαριασμούς υπάρχει ρήτρα αναπροσαρμογής και αυτό σημαίνει πως οι καταναλωτές θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, ενώ οι περισσότεροι θα μπουν στην διαδικασία των ρυθμίσεων για να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς τους.
Η αύξηση αυτή οφείλεται στις οριακές τιμές συστήματος και στις τιμές αναπροσαρμογής, οι οποίες έχουν ξεκινήσει και μπαίνουν από τον Σεπτέμβριο του 2021.
Παράλληλα υπάρχουν καταγγελίες καταναλωτών οι οποίες λένε πως εφευρίσκονται τρόποι για να αυξάνουν την προκαταβολή και το έναντι στους λογαριασμούς χρεώνοντας περισσότερα χρήματα απ’ ότι θα έπρεπε.
Η κυβέρνηση επιδοτεί μόνο το ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς τις λοιπές χρεώσεις, οι οποίες έχουν αύξηση που ανεβάζουν υπερβολικά την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Υπάρχουν επίσης καταγγελίες που λένε ότι ενώ είχαν συμβόλαιο με εταιρεία ενέργειας με 0,06 λεπτά του ευρώ, δυστυχώς, μετά από τις τεράστιες αυξήσεις φτάνουν να πληρώνουν την κιλοβατώρα από 0,19 έως και 0,30 λεπτά του ευρώ.
Αυτό δημιουργεί περεταίρω προβλήματα στις οικογένειες, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης αυξήθηκε στο 50% σε σχέση με πέρσι.
Τα καύσιμα επίσης επιβαρύνουν και τα υπόλοιπα καταναλωτικά αγαθά, λόγω της αύξησης των μεταφορικών.
Αυτό επιβαρύνει τον καταναλωτή, ενώ καθημερινά παρατηρούνται αυξήσεις από 1 λεπτό μέχρι και 10 λεπτά, ανάλογα το προϊόν για το οποίο μιλάμε, ενώ υπάρχει και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης και περιβαλλοντικού τέλους που μπήκε από 1/1/22 στους καφέδες».
Η ακρίβεια στο… ταμείο των σούπερ μάρκετ
Πτώση 8,5% σε όγκο το Νοέμβριο στις πωλήσεις
Με νέο, ακόμη πιο έντονο κύμα ανατιμήσεων απ’ αυτό που έχει περάσει ήδη στην κατανάλωση το προηγούμενο τρίμηνο κάνει ποδαρικό η νέα χρονιά.
Γαλακτοκομικά, ζυμαρικά, άλευρα, έλαια, κρέατα, κατεψυγμένα προϊόντα, μπίρες, σνακ, όσπρια, σαρακοστιανά, κ.ά. βρίσκονται στη γραμμή εκκίνησης μιας νέας ανατιμητικής κούρσας, η οποία θα φανεί σε όλη της την έκταση από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.
Περίοδο όπου θα έχουν εξαντληθεί οι προμήθειες των εορτών και τα αποθέματα που είχαν στοκάρει τα σούπερ μάρκετ για τις γιορτές.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς, οι τιμές των τροφίμων αλλά και άλλων βασικών προϊόντων όπως είναι τα είδη προσωπικής υγιεινής θα αυξηθούν μεσοσταθμικά γύρω στο 10% τους επόμενους μήνες.
Δηλαδή ποσοστιαία αύξηση πολλαπλάσια από τις ανατιμήσεις που έχουν περάσει μέχρι σήμερα στο σύνολο των προϊόντων.
Οι υψηλότερες τιμές, και όχι μόνο του σούπερ μάρκετ αλλά και των πάγιων ανελαστικών δαπανών όπως είναι οι λογαριασμοί των παρόχων ενέργειας, ασκούν πίεση στους προϋπολογισμούς πολλών καταναλωτών, αναγκάζοντάς τους να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο ψώνιζαν μέχρι χθες.
Στρέφονται σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας -το μερίδιό τους έχει αυξηθεί από 22,4% που ήταν τον Ιούλιο στο 23,2% τον Οκτώβριο-, στην αναζήτηση φθηνότερων προϊόντων άλλης μάρκας και στον περιορισμό των αγορών.
Κάτι που φάνηκε ήδη στο ταμείο των σούπερ μάρκετ τον Νοέμβριο, όπου οι πωλήσεις υποχώρησαν άνω του 5,5% σε αξία και 8,5% σε όγκο.
Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου