Ντίνος Αποστόλης: Στον Δήμο Ξηρομέρου δεν υπάρχουν "πολυσύχναστες" παραλίες, ώστε να μπει ναυαγοσώστης...
«Ματώνουν» οικονομικά οι Δήμοι και τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία για την τοποθέτηση ναυαγοσωστών
Με αντίπαλο τον καιρό οι Δήμοι της Αιτωλοακαρνανίας ολοκλήρωσαν σε πολύ μεγάλο βαθμό τους καθαρισμούς των παραλιών
Στις παραλίες αναμένεται να βρουν «καταφύγιο» για τους καλοκαιρινούς μήνες οι περισσότεροι Αιτωλοακαρνάνες, όπως και όλοι οι Έλληνες πολίτες, και για αυτό οι Δήμοι εδώ και καιρό, καταβάλλουν προσπάθειες, ώστε να είναι όλα έτοιμα και να υποδεχτούν τους λουόμενους όταν ο καιρός το επιτρέψει και σταθεροποιηθεί
Όλο το προηγούμενο διάστημα «κόντρα» στις προετοιμασίες των Δήμων της Αιτωλοακαρνανίας ως προς τις παραλίες ήταν ο καιρός. Στους περισσότερους Δήμους αναγκάστηκαν να επαναλάβουν τους καθαρισμούς των παραλιών, ωστόσο οι περισσότεροι Δήμοι της Αιτωλοακαρνανίας το Σαββατοκύριακο 10/06 και 11/06 θα είναι ή πλήρως προετοιμασμένοι.
Εκτός των προετοιμασιών που «τρέχουν» ή «έτρεχαν» οι Δήμοι της Αιτωλοακαρνανίας για την προετοιμασία των παραλιών, παράλληλα εδώ και καιρό «έτρεχαν» και τις διαδικασίες για την τοποθέτηση ναυαγοσωστών στις παραλίες που βάσει νόμου χαρακτηρίζονται ως πολυσύχναστες.
Ωστόσο, φαίνεται πως το κόστος για τους ναυαγοσώστες που πρέπει να δαπανήσουν οι Δήμοι του νομού και τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, αλλά και το κόστος για τον συναφή εξοπλισμό, είναι δυσβάστακτο με αποτέλεσμα να «ματώνουν»!
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Δήμο Ναυπακτίας απαιτούνται 160.000 ευρώ, ενώ η κρατική επιχορήγηση που έλαβε ο Δήμος δεν ξεπερνά τις 37.800 ευρώ.
Επί του θέματος των καθαρισμών και τις προετοιμασίας των παραλιών, αλλά και των ναυαγοσωστών, τοποθετούνται μιλώντας στη «Σ» οι αρμόδιοι.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου του Δήμου Ξηρομέρου Ντίνος Αποστόλης τόνισε: «οι παραλίες που είναι μέσα στον Αστακό καθαρίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες. Τοποθετήθηκαν 50 συνολικά ξαπλώστρες και 60 ομπρέλες και τώρα είμαστε στην διαδικασία της βελτίωσης της πρόσβασης στις παραλίες Ασπρογυάλι, Βελά και Άγιο Νικόλαο. Η μεγάλη παραλία στον Μύτικα την ερχόμενη εβδομάδα θα την καθαρίσουμε για να είναι έτοιμη για τους λουόμενους. Δεν την προετοιμάσαμε μέχρι τώρα, γιατί ακόμη υπάρχουν φουρτούνες που τη χαλάνε. Για τις εργασίες προβλέπεται πως αρχικά θα περάσει μηχάνημα για να καθαριστεί την παραλία και να τη στρώσει.
Για να τοποθετηθεί ναυαγοσώστης πρέπει μια παραλία να χαρακτηριστεί με συγκεκριμένα κριτήρια βάση νόμου ως πολυσύχναστη. Για να χαρακτηριστεί η εκάστοτε παραλία πολυσύχναστη πρέπει να συνεδριάσει το Λιμεναρχείο και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και του Δήμου. Στον Δήμο Ξηρομέρου δεν υπάρχουν τέτοιες παραλίες, ώστε να μπει ναυαγοσώστης. Προσπαθούμε να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε. Φέτος, στο λιμάνι του Αστακού τοποθετήσαμε δύο πλωτές εξέδρες των 50 μέτρων, κόστους 100.000 ευρώ η μία και 120.000 ευρώ η άλλη, για να δένουν τα σκάφη αναψυχής. Οι δύο αυτές εξέδρες εξασφαλίζουν τον ελλιμενισμό σχεδόν 50 σκαφών αναψυχής επιπλέον».
Ο Αναπληρωτής Δήμαρχος του Δήμου Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος υποστήριξε: «για το θέμα των ναυαγοσωστών έχουμε προετοιμαστεί από καιρό. Έχουμε δύο ναυαγοσώστες στις οργανωμένες παραλίες στο Λούρο και στην Τουρλίδα. Ο Δήμος έχει συνάψει με εταιρεία σύμβαση και έχουμε προετοιμαστεί, όπως προβλέπει ο νόμος. Συγκεκριμένα το κόστος για τους ναυαγοσώστες στον Δήμο είναι 153.700 ευρώ και μέχρι τώρα το Υπουργείο έστειλε 61.000 ευρώ. Ευελπιστούμε να καλύψει όλο το κόστος. Σχετικά με τους καθαρισμούς των παραλιών πριν δύο ημέρες ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες. Συντηρήσαμε ή αποκαταστήσαμε τα ντους, τοποθετήσαμε ομπρέλες σε όλες τις παραλίες του Δήμου και κάναμε ό,τι άλλο χρειάζεται, ώστε οι λουόμενοι να βρουν τις παραλίες έτσι όπως πρέπει».
Ο Αντιδήμαρχος τουρισμού του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας Κώστας Τσακάλης σημείωσε: «το Σαββατοκύριακο 10-11/06 θα έχουμε τελειώσει τους καθαρισμούς όλων των παραλιών, της Παλαίρου, της Πογωνιάς, της Πλαγιάς και της Βόνιτσας και από τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η τοποθέτηση των ομπρελών. Μας πήγε πολύ πίσω ο καιρός, αλλά είναι θέμα ωρών να τελειώσει ο καθαρισμός τους. Ναυαγοσώστη ο Δήμος μας θα έχει μόνο στην παραλία Βαθυαβάλι, όπως είχε και πέρυσι. Φέτος καθυστέρησαν οι διαδικασίες για τη δημοπρασία για τις καντίνες. Η δημοπρασία θα γίνει στις 15 Ιουνίου και η λειτουργία της παραλίας στο Βαθυαβάλι, όπως την ξέρουμε, θα ξεκινήσει αργότερα, προς το τέλος του μήνα δηλαδή. Το κόστος για τους ναυαγοσώστες είναι μεγάλο για τις δυνατότητες του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας. Κάνουμε αίτημα για χρηματοδότηση, αλλά και πέρυσι, όπως και φέτος, το κόστος είναι δυσβάστακτο, «ματώνει» ο Δήμος».
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου του Δήμου Αμφιλοχίας Κώστας Διγώνης τόνισε: «από την αρχή της θητείας μου και έπειτα οι παραλίες που είναι στη δικαιοδοσία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου διαθέτουν ναυαγοσώστες για τέσσερις μήνες, ότι δηλαδή προβλέπει ο νόμος. Οι παραλίες στις οποίες έχει δικαιοδοσία το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο είναι της Αμφιλοχίας και του Μενιδίου. Αυτές από 1η Ιουνίου μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου διαθέτουν ναυαγοσώστη και τα τέσσερα χρόνια που είμαι Πρόεδρος. Υπήρξαν σκέψεις για τοποθέτηση ναυαγοσώστη και σε άλλες παραλίες του Δήμου Αμφιλοχίας, αλλά η επιτροπή που απαρτίζεται από το Λιμενικό της Πρέβεζα και άλλοι φορείς που συμμετέχουν στον έλεγχο για το θέμα αυτό και στη λήψη της απόφασης «κινούνται» πάνω σε συγκεκριμένους νόμους και διατάξεις, συνεπώς, δεν υπήρξε η τοποθέτηση ναυαγοσώστη σε άλλη παραλία του Δήμου φέτος.
Να διευκρινίσουμε πως δεν ανήκουν όλες οι παραλίες στον Δήμο Αμφιλοχίας στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο. Κάθε χρόνο για την τοποθέτηση ναυαγοσωστών το κόστος για τον Δήμο είναι 36.000 ευρώ και μέχρι πέρυσι εισπράτταμε από το Υπουργείο 20.000 ευρώ, ενώ φέτος πήραμε 25.000 ευρώ. Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο «ματώνει» πραγματικά, αλλά η ασφάλεια των λουόμενων είναι πάνω απ’όλα. Δεν είναι υποχρεωτικοί μόνο οι ναυαγοσώστες, αλλά όταν έχεις ναυαγοσώστες είσαι υποχρεωμένος να διαθέτεις και επιπρόσθετο εξοπλισμό, που και αυτός έχει κόστος, ενώ να τονίσουμε πως είναι θέμα χρόνου, εκτιμάται στην αρχή της εβδομάδας, να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις που χρειάζονται σε όλες τις παραλίες του Δήμου Αμφιλοχίας.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπακτίας Σπύρος Τσέλιος ανέφερε: «έχουμε ξεκινήσει εδώ και καιρό και τώρα βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο, στο τελικό στάδιο των συμπληρωματικών καθαρισμών. Οι καθαρισμοί και η προετοιμασία των παραλιών του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου του Δήμου Ναυπακτίας ξεκίνησαν από τις 12/05, αλλά οι συνεχόμενες βροχοπτώσεως, τα μπουρίνια της θάλασσας, μας αναγκάζουν να κάνουμε συμπληρωματικούς καθαρισμούς στις παραλίες και πιστεύουμε πως το Σαββατοκύριακο 10 και 11/06 θα είναι όλα έτοιμα και θα τα απολαμβάνει ο κόσμος που θέλει να κάνει μπάνιο. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στην παραλία της Ψανής, του Γριμπόβου, στην πλαζ του Αντιρρίου, την παραλία του Κρυονερίου και της Κάτω Βασιλικής.
Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο διαθέτει ως πολυσύχναστες δύο παραλίες, την παραλία της Ψανής και του Αντιρρίου. Βάσει νόμου συνεπώς ο ναυαγοσώστης έχει τοποθετηθεί στο Κρυονέρι από την 1η Ιουνίου, όπως και στην παραλία της Κάτω Βασιλικής. Στις παραλίες του Αντιρρίου και της Ψανής δεν έχουν τοποθετηθεί μόνο ναυαγοσώστες, αλλά και χειριστές σκαφών, καθώς υπάρχουν σκάφη που μπορούν να βοηθήσουν κάποιον που πιθανότατα πνίγεται, ενώ τα πληρώματα των σκαφών είναι πλήρως επανδρωμένα ακόμη μέχρι και με απινιδωτή. Το κόστος για τα σκάφη και τους ναυαγοσώστες είναι μια πονεμένη ιστορία. Όταν «στήνουμε» τις παραλίες όπως μας ζητά η Ελληνική Πολιτεία το κόστος είναι τεράστιο. Οι παραλίες της Ναυπάκτου με αυτούς τους όρους χρειάζονται τουλάχιστον 160.000 ευρώ και η επιδότηση που λάβαμε πρόσφατα ανέρχεται στις 37.800 ευρώ.
Η Ναυπακτία διαθέτει μεγάλο παραλιακό μέτωπο και τα έσοδα που διαθέτει το μικρό Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, που δεν μπορούν να ξεπεράσουν με τίποτε τα 100.00 ευρώ το χρόνο, αντιλαμβάνεστε πως δεν μπορεί να ανοίγει μια «τρύπα» κάθε χρόνο. Πρέπει η Eλληνική Πολιτεία να σκύψει στο ζήτημα αυτό και εφόσον θέλει τέτοια οργάνωση στις παραλίες να είναι διατεθειμένη να καλύψει και τα έξοδα στον οικείο φορέα. Φέτος είμαστε πάρα πολύ οργανωμένοι και αυτό θα το αντιληφτούν όλοι όσοι επισκεφτούν τη Ναυπακτία.
Φέτος με πρόγραμμα από τα στρατηγικά προγράμματα του Interreg Ελλάδα – Ιταλία κάναμε προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Δήμου Ναυπακτίας και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και αναβαθμίζονται οι δύο παραλίες στην πόλη της Ναυπάκτου, η παραλία της Ψανής και του Γριμπόβου. Συγκεκριμένα γίνονται δύο μεγάλες παιδικές χαρές, τοποθετούνται τραπεζόπαγκοι, ηλικιακά καθιστικά, κιόσκια, αποδυτήρια παραλίας, συστήματα γυμναστικής, γίνονται γήπεδα beach volley και σε 20 ημέρες θα είμαστε πλήρως έτοιμοι να υποδεχθούμε τον κόσμο που θέλει να απολαύσει τη Ναύπακτο».
Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου