Νομικά Πρόσωπα Δήμων: Ο ένας μετά τον άλλο οι Δήμοι της Αιτωλοακαρνανίας ζητούν από το ΥΠΕΣ την εξαίρεση νομικών τους προσώπων

 


Νομικά Πρόσωπα Δήμων. «Κύμα» εξαιρέσεων όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία ο ένας μετά τον άλλο οι Δήμοι της Αιτωλοακαρνανίας ζητούν από το ΥΠΕΣ την εξαίρεση νομικών τους προσώπων από το νόμο που προβλέπει κατάργηση.....

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

«Κύμα» αιτημάτων για εξαίρεση των νομικών προσώπων από το νόμο που προβλέπει την κατάργησή τους και την απορρόφησή τους από τους Δήμους παρατηρείται στους Δήμους της Αιτωλοακαρνανίας.


Μετά την ψήφιση του νόμου ήρθε διευκρινιστική εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών δίνοντας τη δυνατότητα ιδίως στους μεγάλους δήμους που διαχειρίζονται πάνω από 100 σχολικές μονάδες να εξαιρεθούν σε ό,τι αφορά τις Σχολικές Επιτροπές, καθώς και για το νομικά πρόσωπα που από πλευράς εξειδικευμένου αντικειμένου, απόδοσης έργου και ευρύτερης αναγνώρισης δικαιολογούν την εξαίρεση.

Την αρχή έκανε ο Δήμος Αγρινίου ζητώντας εξαίρεση για την Κοινωφελή Επιχείρηση, τις Σχολικές Επιτροπές, αλλά και την ΚΟΙΠΑ, το νομικό πρόσωπο που διαχειρίζεται τους παιδικούς σταθμούς, τα ΚΔΑΠ, τα ΚΑΠΗ κτλ.


Αντίστοιχα στην Αμφιλοχία ο Δήμος πήρε επίσης τη σχετική απόφαση για τη διατήρηση της Κοινωφελούς Επιχείρησης  όπως και ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας για το «Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης». Χθες το δημοτικό συμβούλιο Μεσολογγίου αποφάσισε να ζητήσει την εξαίρεση για το νομικό πρόσωπο που διαχειρίζεται το Μουσείο Βάσως Κατράκη στο Αιτωλικό, ενώ ανάλογη απόφαση πρόκειται να πάρει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμου για το «Κέντρο Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος» του Δήμου.

H αντίδραση των Δήμων με τα μαζικά αιτήματα εξαίρεσης επιβεβαιώνει το κακό timing που ψηφίστηκε η συγκεκριμένη πρόβλεψη, όταν πολλοί δήμοι βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο λόγω των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών, αλλά και λόγω του ότι ούτως ή άλλως αυτή την εποχή που καταρτίζονται προϋπολογισμοί, τεχνικά προγράμματα κτλ και δεν είναι εύκολο να γίνει μια τέτοια μετάβαση και τα νομικά πρόσωπα να απορροφηθούν από τους Δήμους.


Σε κάθε περίπτωση μένει να φάνει και η στάση του Υπουργείου Εσωτερικών απέναντι στα μαζικά αιτήματα των Δήμων για εξαιρέσεις και αυτό γιατί ζητείται να υπάρξει μια αιτιολόγηση του αιτήματος της εξαίρεσης. Αν το ΥΠΕΣ συναινέσει όλες αυτές τις εξαιρέσεις θα πρόκειται για μια σχεδόν de facto ακύρωση του προσφάτως ψηφισθέντος νόμου. Επιπλέον σε κάποιες περιπτώσεις, όπως σε αυτή του Δήμου Αγρινίου, όπου ειπώθηκε ξεκάθαρα από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής πως το αίτημα για εξαίρεση δεν σημαίνει διάθεση τα νομικά πρόσωπα να διατηρηθούν στο διηνεκές, αλλά γίνεται προκειμένου να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος, ώστε να διευθετηθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν το προσωπικό των νομικών προσώπων και για να μην διαταραχθούν οι υπηρεσίες που προσφέρονται από αυτά στους δημότες. Και αυτό γιατί το νέο θεσμικό πλαίσιο θέτει ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος της χρονιάς να απορροφηθούν τα νομικά πρόσωπα, κάτι που εκτιμάται ότι δεν μπορεί να γίνει χωρίς προβλήματα.


Η περίπτωση της Κοινωφελούς στην Αμφιλοχία που λειτουργεί τα Σφαγεία

Ο Δήμος Αμφιλοχίας ζητά να διατηρηθεί η Κοινωφελής Επιχείρηση, καθώς σήμερα έχει ως μοναδική και αποκλειστική αρμοδιότητα τη διαχείριση και λειτουργία των δημοτικών σφαγείων, που βρίσκονται στην περιοχή Βελαώρα της Τοπικής Κοινότητας Σαρδινίων σε σύγχρονες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις. Η διαχείριση των σφαγείων για μια περιοχή που έχει τεράστιο ζωικό κεφάλαιο είναι κρίσιμη για την τοπική οικονομία.


Για την εύρυθμη λειτουργία τους, όπως αναφέρει στο σκεπτικό του ο Δήμος Αμφιλοχίας, η Κοινωφελής Επιχείρηση απασχολεί τρία άτομα (στους τομείς της είσπραξης, καθαριότητας και καταγραφής) με ετήσιες συμβάσεις έργου. Οι πόροι της προέρχονται από παροχή υπηρεσιών σφαγείων, η δε επιχείρηση επανεπενδύει, ανανεώνοντας τον εξοπλισμό της συνεχώς να είναι σύμφωνος με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές. Οι εγκαταστάσεις των σφαγείων πληρούν όλους τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας, τα απόβλητα υπόκεινται σε διαχείριση απολύτως σύμφωνη με τις ισχύουσες νομικές διατάξεις, χωρίς να επιβαρύνουν καθόλου το περιβάλλον, φιλοξενεί δε μέσω ειδικού δικτύου τόσο στις εγκαταστάσεις της όσο και στη μονάδα προεπεξεργασίας λυμάτων τα απόβλητα της τυροκομικής μονάδας ΑΜΦΙΓΑΛ, μίας από τις πλέον δυναμικές και κερδοφόρες μονάδες πανελληνίως.Περαιτέρω, διαθέτει κωδικούς σφαγής για εξαγωγή και είναι μέλος, ως αυτόνομη επιχείρηση, της Διεπαγγελματικής Ένωσης του Κρέατος.


Η ΚΕΔΑ σήμερα λειτουργεί αποτελεσματικά στα πλαίσια του ανταγωνισμού, διατηρώντας ισορροπία στην αγορά με σημαντικό αποτύπωμα στην κοινωνική και οικονομική ζωή του Δήμου Αμφιλοχίας, με την οποία συνδέεται άρρηκτα, δεδομένου ότι η πλειονότητα των κατοίκων του Δήμου ασχολείται με την κτηνοτροφία και χρησιμοποιεί αποκλειστικά και μόνο τα εν λόγω σφαγεία. Υπολογίζεται ότι τα Δημοτικά Σφαγεία κατά μέσο όρο ετησίως εξυπηρετούν, με άψογο και επαγγελματικό τρόπο, χιλιάδες πολίτες. Είναι δε αυτονόητο ότι, το εξειδικευμένο αντικείμενο της Κ.Ε.Δ.Α. σήμερα, ήτοι αυτό της λειτουργίας των Δημοτικών σφαγείων, διευκολύνει σε μέγιστο βαθμό την ενασχόληση των δημοτών με τον πρωτογενή τομέα, καθώς μειώνεται με αυτό τον τρόπο αισθητά το κόστος των λειτουργικών εξόδων τους. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτό, εάν αναλογιστεί κανείς ότι τα αμέσως επόμενα σφαγεία βρίσκονται πολλά χιλιόμετρα πιο μακριά και εκτός του Δήμου Αμφιλοχίας, (Αγρίνιο) με ό,τι αυτό συνεπάγεται για έξοδα μετακίνησης και απώλειας πολλών εργατοωρών. Επιπλέον, πρέπει να τονιστεί ότι τα αντίτιμο που καταβάλλουν οι κτηνοτρόφοι εν προκειμένω, είναι σαφώς πιο μειωμένο σε σχέση με αντίστοιχες επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται ιδιώτες. Αξίζει δε να αναφερθεί, ότι κατά γενική ομολογία η ενσωμάτωση των σφαγείων στην Κ.Ε.Δ.Α. από το 2009 και ιδιαίτερα η αυτονομία που διέπει την διοίκησή της, συνετέλεσε τα μέγιστα στη βιωσιμότητά τους και στην υποδειγματική και εύρυθμη λειτουργία τους, καθώς είναι αδιαμφισβήτητο ότι απαιτείται διακριτή και ευέλικτη διοίκηση που να παρακολουθεί διαρκώς την εξέλιξη της αγοράς και να προνοεί για την πορεία της επιχείρησης, απεξαρτημένη από πολιτικούς συμβιβασμούς και άλλες σκοπιμότητες, που μπορεί να ανακόψουν ή και να πλήξουν ανεπανόρθωτα την επιχειρηματική της πορεία, εποπτευόμενη προφανώς από το Δημοτικό Συμβούλιο.


Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Σχόλια