Πολεοδομικά Σχέδια: Ανάδοχοι στους πέντε δήμους της Αιτωλοακαρνανίας, σε εκκρεμότητα Αγρίνιο και Θέρμο

 

Τρία χρόνια μετά την εξαγγελία τα Πολεοδομικά Σχέδια επιτέλους ξεκινούν
Ανάδοχοι – μελετητές σε Μεσολόγγι, Ναυπακτία και Αμφιλοχία 

Τους μελετητές – αναδόχους των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων στην Αιτωλοακαρνανία ανέδειξε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας την προηγούμενη εβδομάδα, με αντίστοιχες αποφάσεις κατακύρωσης των διαγωνισμών.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τα Τοπικά Πολεδομικά Σχέδια των Δήμων Μεσολογγίου, Ναυπακτίας και Αμφιλοχίας. Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν το Πάσχα το ΤΕΕ είχε κατοχυρώσει και το διαγωνισμό για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Ξηρομέρου. Έτσι με δεδομένο ότι το πολεοδομικό σχέδιο του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας έχει ήδη συμβασιοποιηθεί, για τους πέντε από τους επτά Δήμους της Αιτωλοακαρνανίας υπάρχουν πλέον οι μελετητές που θα αναλάβουν την απαιτητική δουλειά του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού της περιοχής, που θα αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης για τις επόμενες δεκαετίες.

Αγρίνιο και Θέρμο σε εκκρεμότητα

Σε εκκρεμότητα όμως παραμένουν τα αντίστοιχα σχέδια για τους Δήμους Αγρινίου και Θέρμου. Πρόκειται για δύο μελέτες, το Ειδικό Πολεδομικό της Τριχωνίδας, που αφορά το Αγρίνιο, το Θέρμου και την ευρύτερη περιοχή και το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το υπόλοιπο τμήμα του Δήμου Αγρινίου, δηλαδή για τις Δημοτικές Ενότητες Νεάπολης, Παναιτωλικού, Παρακαμπυλίων και Στράτου.

Το δεύτερο μάλιστα είχε προκηρυχθεί από το ΤΕΕ πέρυσι το καλοκαίρι μαζί με τα σχέδια για τους υπόλοιπους Δήμους της περιοχής, ωστόσο ο διαγωνισμός κηρύχθηκε από το ΤΕΕ άγονος, αφού δεν υπήρξε προσφορά από κανένα ενδιαφερόμενο. Η εξέλιξη αυτή θα επιφέρει περαιτέρω καθυστέρηση στην πολεοδομική μεταρρύθμιση της περιοχής, καθώς η μελέτη θα επαναδημοπρατηθεί.

Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την Τριχωνίδα (αφορά το Δήμο Θέρμου, το Αγρίνιο και το ήμισυ του Δήμου) καθυστέρησε χαρακτηριστικά, καθώς εντάχθηκε στο πρόγραμμα στο Ταμείο Ανάκαμψης στο τέλος του 2021 και φτάσαμε μόλις στις αρχές του 2024 για να προκηρυχθεί. Εκτιμάται ότι αν όλα πάνε καλά ίσως στα τέλη του καλοκαιριού να υπάρξει κα σε αυτή την περίπτωση ανάδοχος.

Η σημασία του ΕΠΣ για την Τριχωνίδα

Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Τριχωνίδας, είναι κρίσιμης σημασίας καθώς θα αποτελέσει το θεμέλιο για την ανάπτυξή της, καθορίζοντας μεταξύ άλλων τις χρήσεις γης, τους όρους δόμησης, αλλά και τους κανόνες προστασίας για το ευαίσθητο περιβαλλοντικά οικοσύστημα της Τριχωνίδας και της Λυσιμαχείας. Υπενθυμίζεται πως ήδη το Υπουργείο Περιβάλλοντος εκπονεί την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τον χαρακτηρισμό της λίμνης ως Εθνικό Πάρκο και πλέον με το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο θα ολοκληρωθεί το «παζλ» της χωροταξικής πολιτικής και πλέον η συζήτηση για την ανάπτυξη της Τριχωνίδας θα μπορεί να γίνεται όχι επί τη βάσει γενικών οραμάτων, αλλά κάτω από ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, όπου και το Δημόσιο και οι ιδιώτες θα ξέρουν τι επιτρέπεται, τι όχι και που.

Η καθυστέρηση και τα ανοιχτά ζητήματα

Τo πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» για την πολεοδομική ανασυγκρότηση τη χώρας, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, με συνολικό προϋπολογισμό 400 εκατ. ευρώ. Ωστόσο αν και ανακοινώθηκε το 2021, παρουσιάζει σημαντική καθυστέρηση, όχι βέβαια μόνο στην Αιτωλοακαρνανία, καθώς φτάσαμε στα μέσα του 2024 για έχουμε αναδόχους στις πολεοδομικές μελέτες.

Η καθυστέρηση που παρατηρείται στην πολεοδομική και χωροταξική «τακτοποίηση» ειδικότερα της περιοχής του Αγρινίου λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο που ούτως ή άλλως υπάρχουν πολλά ανοικτά ζητήματα, κυρίως με τις χρήσεις γης. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το γεγονός ότι αρκετές επιχειρήσεις στο Αγρίνιου προβλέπεται να μετεγκατασταθούν 12 χρόνια μετά την τελευταία αναθεώρηση του ΓΠΣ Αγρινίου (το 2014) και οι οποίες σήμερα είναι εγκατεστημένες σε σημεία δεν προβλέπονται λόγω δραστηριότητας, έκτασης κλπ και αν δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις χρήσεις γης δεν θα ξέρουν που θα πρέπει να μετεγκατασταθούν.

Ποιοι αναλαμβάνουν τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια

Οι πολεοδομικές μελέτες, όπως συμβαίνει και σε άλλε περιοχές της χώρας, ανατίθεται σε συμπράττοντα μελετητικά γραφεία και εταιρείες που συμμετείχαν στους διαγωνισμούς του ΤΕΕ.

Το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Ναυπακτίας η αναλαμβάνει η Ένωση Οικονομικών Φορέων : «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΑΜΟΣΧΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ε.Ε. – MTC ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – ΑΙΚ. ΓΕΩΡΓΟΥΛΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ε.Ε. – ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ε.Ε. – ΝΕΞΟΥΣ ΝΤΙΖΑΙΝ ΣΤΟΥΝΤΙΟ Ε.Ε. – ORBIS ENGINEERING ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Ι.Κ.Ε. – ORBIS ENGINEERING – ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΤΗΣ Κ. – ΚΑΝΔΗΛΑ Θ. Ο.Ε. – ΚΑ.ΠΑ. ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ Ο.Ε.»

Το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Μεσολογγίου αναλαμβάνει η Ένωση Οικονομικών Φορέων: «ΘΠ+Σ» – «Δ+Δ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ» – «ΟΜΙΚΡΟΝ Α.Ε.» – «ΕΔΑΦΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Τ.Ε.» – «ΔΡΟΜΟΣ Ε.Ε.» – «DROMOS CONSULTING LTD» – «Δ. ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ σύμβουλοι περιβάλλοντος Α.Ε.»

Το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Αμφιλοχίας αναλαμβάνει η Ένωση Οικονομικών Φορέων: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΑΜΟΣΧΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ε.Ε. – MTC ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – ΑΙΚ. ΓΕΩΡΓΟΥΛΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ε.Ε. – ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ε.Ε. – ΝΕΞΟΥΣ ΝΤΙΖΑΙΝ ΣΤΟΥΝΤΙΟ Ε.Ε. – ORBIS ENGINEERING ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Ι.Κ.Ε. – ORBIS ENGINEERING – ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΤΗΣ Κ. – ΚΑΝΔΗΛΑ Θ. Ο.Ε. – ΚΑ.ΠΑ. ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ Ο.Ε.

Το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Ξηρομέρου η αναλαμβάνει η Ένωση Οικονομικών Φορέων : «ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΠΕΤΡΟΛΕΚΑΣ, ΡΟΓΚΑΝ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Α.Ε., ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΕΤΡΟΛΕΚΑΣ, ΜΕΤΡΟΓΕΩΝΕΤ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΑΕ με δ.τ. ΜΕΤΡΟΓΕΩΝΕΤ ΑΕ, ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΛΙΟΝΗ, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΛΙΟΝΗΣ»

Σχόλια