Η ανάγκη για τη βελτίωση του οδικού άξονα Αστακού-Μπαμπίνης .

 


Γράφει-Σχολιάζει ο

ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ


Η ανάγκη για τη βελτίωση του οδικού  άξονα Αστακού-Μπαμπίνης   μέρα με την ημέρα, γίνεται όλο και πιο επιτακτική, ιδιαίτερα τώρα τους καλοκαιρινούς μήνες που η κίνηση οχημάτων είναι πολύ μεγάλη.

Αυτό συμβαίνει κάθε καλοκαίρι γιατί πολλοί από την γύρω περιοχή και κυρίως από το Αγρίνιο επισκέπτονται τον Αστακό και τις κοντινές παραλίες. 

Οι επισκέπτες είναι χιλιάδες και συνεχώς αυξάνονται καθώς προτιμούν για κολύμβηση τις ακτές του παραλιακού μετώπου από Αστακό μέχρι Μύτικα.

Όμως πολύ μεγάλος  είναι ο όγκος οχημάτων που χρησιμοποιούν τον δρόμο έχοντας ως προορισμό την     Κεφαλλονιά και την Ιθάκη. 

Πρόκειται για οχήματα κάθε είδους και κατηγορίας όπως δίκυκλα, ιχ, τροχόσπιτα, λεωφορεία και κυρίως μεγάλα φορτηγά που μεταφέρουν στα δύο νησιά του Ιονίου κάθε εμπόρευμα και καύσιμα.

Συμβαίνει ο δρόμος που είναι  πολύ ''φορτωμένος'' να διέρχεται μέσα από χωριά όπως Καραϊσκάκη, Βασιλόπουλο και Μαχαιρά όπου πολλές φορές τα βαριά οχήματα εγκλωβίζονται λόγω κυρίως του ότι και από τις πλευρές του δρόμου παρκάρουν οι ντόπιοι τα οχήματά τους, δημιουργώντας έναν εν δυνάμει κίνδυνο ατυχήματος.

Αν αυτό αποτελεί ένα πρόβλημα διέλευσης, ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι η κατάσταση του δρόμου από Αστακό μέχρι Μπαμπίνη  είναι σε κακή κατάσταση , παρουσιάζοντας πολλές λακκούβες, εξογκώματα,  χαλασμένο ασφαλτοτάπητα , επικίνδυνες στενεύσεις και στροφές.

Πρόκειται για ένα μήκος δρόμου περί τα 20 χιλιόμετρα, που όμως έχει αφεθεί στην τύχη του, τα τελευταία χρόνια, αφού δεν συντηρείται και δεν βελτιώνεται τουλάχιστον στα πιο επικίνδυνα σημεία. Ούτε ένα τσουβάλι ψυχρής πίσσας έχει πέσει σε κάποιο σημείο, ώστε να βουλώσει κάποια λακκούβα. 

Οι συνέπειες για οχήματα και επιβάτες ιδιαίτερα ενοχλητικές και επικίνδυνες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι δικυκλιστές, που κινδυνεύουν ανά πάσα ώρα και στιγμή, όταν διασχίζουν τον κακοτράχαλο δρόμο. Δεν είναι λίγα τα ατυχήματα, που έχουν συμβεί στο παρελθόν και συμβαίνουν καθημερινά.


Αν πραγματικά θέλουμε αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την περιοχή και ιδιαίτερα προς τον Αστακό, θα πρέπει άμεσα να γίνουν βελτιώσεις του δρόμο, τουλάχιστον στα πιο επικίνδυνα σημεία. Τουρισμός χωρίς οδική αναβάθμιση,  είναι σχεδόν αδύνατον να υπάρχει.


Δήμος και Περιφέρεια ουδόλως έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα. Βέβαια αρμοδιότητα στο τμήμα αυτό του δρόμου έχει η Περιφέρεια, πλην όμως ο Δήμος θα έπρεπε να ασκεί συνεχείς πιέσεις για να λυθεί ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα , που θα δώσει αύξηση στον τομέα της τουριστικής και εν γένει ανάπτυξης του τόπου.

Η βελτίωση του οδικού  άξονα προφανώς θα αναβαθμίσει οικονομικά την περιοχή κάτι που οι κάτοικοι το έχουν ιδιαίτερη ανάγκη. Ας δοθεί λοιπόν μια προτεραιότητα από την Περιφέρεια στο εν λόγω έργο και ο Δήμος να ασκήσει κάθε δυνατή πίεση ώστε το  έργο να ενταχθεί στις πρώτες προτεραιότητες των έργων της Περιφέρειας.

Προς το παρόν και κάποια μπαλώμτα θα έλυναν προσωρινά και ως ένα βαθμό το πρόβλημα.

Σχόλια