Το νησί που μετά την πτώση της Μυκόνου αναδύεται ως ο επόμενος top προορισμός

 

Το πώς εξελίσσεται ένα μέρος είναι κάτι που δεν μπορείς να το προβλέψεις πάντα με ακρίβεια. Επί σειρά ετών, η Τήνος ήταν το ακριβώς αντίθετο της τάσης, της μόδας, ως προορισμός. Περισσότερο «υπέφερε» λόγω της φήμης που είχε ως νησί που προσφέρεται μόνο για θρησκευτικό τουρισμό. Με το περίφημο Μοναστήρι της Μεγαλόχαρης.

Έβλεπε ο πολύς ο κόσμος τις εικόνες με τους πιστούς να συρρέουν τον Δεκαπενταύγουστο, με τα τάματα, και υποσυνείδητα ή μη, δεν το ένιωθε και ως τόπο διακοπών. Λογικό. Δύσκολο να το προσπεράσεις ως εικόνα όταν αυτό που ποθείς πραγματικά είναι να διασκεδάσεις ή απλά να ξεφύγεις από την καθημερινότητα και τα συνηθισμένα. Κοντράρει.


Βέβαια, όλο αυτό το διάστημα, αυτοί που ήξεραν… ήξεραν. Ήταν πιστοί άλλου είδους. Του τόπου, της απίστευτης ομορφιάς του και της ασύγκριτης ενέργειας που εκπέμπει. Και δεν το άλλαζαν με τίποτα.

Υπό μια έννοια, όλα τα προηγούμενα χρόνια της σχετικής ανωνυμίας, η Τήνος προετοιμαζόταν γι’ αυτό που (της) συμβαίνει σήμερα. Που πλέον συγκαταλέγεται στους top προορισμούς της χώρας μας. Έφτιαχνε τις υποδομές της, προστάτευε το χαρακτήρα της και την κληρονομιά της, έμπαινε με φυσικότητα και βήμα – βήμα στο στάδιο της τουριστικής γιγάντωσης.

Πλέον κανείς δεν (διανοείται να) σνομπάρει την Τήνο. Μοιάζει αδύνατο να πιστέψει κανείς πως υπήρξε τέτοια εποχή. Τα τελευταία χρόνια, το νησί βουλιάζει από επισκέπτες. Το καλό είναι πως έχει πολλά spots και έτσι «σπάει» η πολυκοσμία. Υπάρχουν σαφώς φάσεις πηξίματος, όμως υπάρχουν πάντα και οι «καβάτζες». Aπό τα φοβερά της χωριουδάκια ως τις πάμπολλες μοναδικές της παραλίες. Σε ένα ούτως ή άλλως αρκετά μεγάλο νησί.

Για να το πάμε με αριθμούς, το ποσοστό προ-κρατήσεων την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου αγγίζει το 80% και την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστο το 94% στο Airbnb. Και η τάση είναι συνεχώς αυξητική. Γιατί πλέον άπαντες ξέρουν πως η Τήνος δεν έχει να ζηλέψει τίποτα, από κανέναν. Έχει χίλια δύο πράγματα να σου προσφέρει, να ανακαλύψεις. Όρεξη να ‘χεις, που σίγουρα θα ‘χεις.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που την συγκρίνουν ανοιχτά πια με τη Μύκονο. Επειδή προσελκύει και τουρίστες με μεγάλα πορτοφόλια. Είναι αυτοί που κάποτε είχαν αγαπημένο στέκι το Νησί των Ανέμων, αλλά δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να ακολουθήσουν στη μετεξέλιξή του σε κάτι «ξένο», σε κάτι εξωφρενικά ακριβό. Και τώρα, παρά την πτώση που χτυπά τη Μύκονο και οδηγεί σε κατάρρευση των τιμών, δεν διανοούνται πως θα επιστρέψουν. Γιατί εκτιμούν τη γνησιότητα που έχουν ανακαλύψει σε μέρη όπως η Τήνος, που μοιάζει με τη Μύκονο του άλλοτε και κυρίως δείχνει πως έχει μάθει από τα λάθη των άλλων και «μεγαλώνει» χωρίς να αλλοιώνεται.

Μπορεί να είναι ιντριγκαδόρικο το παιχνίδι των συγκρίσεων, στην πραγματικότητα ωστόσο η Τήνος είναι μια κατηγορία μόνη της. Δεν μοιάζει με κανένα άλλο κυκλαδονήσι με έναν απόλυτο φυσικό τρόπο. Μόνο σαν πατήσεις το πόδι σου εκεί το καταλαβαίνεις.

Με μια βόλτα στα μαγευτικά χωριά της, από τον Βώλαξ ως την Υστέρνια, από τον Πύργο ως την Κώμη, από την Καρδιανή ως τη Στενή. Κολυμπώντας στις καταπληκτικές της παραλίες (Κολυμπήθρα, Άγιος Φωκάς, Άγιος Σώστης, Κιόνια, Παχιά Άμμος και τόσες ακόμη). Τρώγοντας γεύσεις που θα σε κάνουν να αναστενάζεις από ευχαρίστηση, δεν είναι τυχαίο πως πολλοί υποστηρίζουν σθεναρά πως εδώ βρίσκεις το καλύτερο φαγητό στις Κυκλάδες (μαζί με τη Σίφνο). Διασκεδάζοντας σε σειρά από μπαρ που θα σε καλύψουν και με το παραπάνω.

Τελικά η Τήνος δεν είναι μόνο για θρησκευτικό τουρισμό, αλλά είναι σίγουρα μια… θεϊκή εμπειρία. Αυτό αναγνωρίζεται στην πράξη από τον κόσμο, Έλληνες και ξένους. Εμείς ευχόμαστε μόνο ένα πράγμα: Να συνεχίσει όπως τώρα να συνδυάζει ανάπτυξη με διατήρηση του χαρακτήρα της, της ταυτότητάς της. Σε αυτό το μονοπάτι, η (γειτονική της) Μύκονος είναι γι’ αυτήν και παράδειγμα και αντιπαράδειγμα. Είναι τεράστια η ευθύνη του να είσαι το Νο1. Κι ως γνωστόν, από το να φτάσεις (εκεί) πιο δύσκολο είναι να διατηρηθείς.

menshouse.gr

Σχόλια