Βρύση Μαγούλας Νεοχωρίου, μια πηγή ζωής, σύμβολο εθελοντισμού, ενεργής συμμετοχής

 


Μικροί και μεγάλοι, ανέλαβαν εθελοντική δράση προκειμένου να αναδείξουν και να διασώσουν ένα σημαντικό μνημείο του χωριού, την Μεγάλη Βρύση της Μαγούλας Νεοχωρίου.

Όλα ξεκίνησαν όταν κατά την περίοδο της πανδημίας, όταν οι λιγοστοί κάτοικοι της Μαγούλας, ενός οικισμού του Νεοχωρίου Μεσολογγίου, άρχισαν να ανταμώνουν σε ξεχασμένα στέκια, μακριά από τα καφενεία χωριού. Αρχικά «έπεσε» η ιδέα να καθαριστεί ο χώρος της Βρύσης από τα χορτάρια και να γίνει προσβάσιμος, μετέπειτα άρχισαν να συγκεντρώνονται τα πρώτα χρήματα για να διαμορφωθεί ένας ελκυστικός και καθαρός χώρος.

Έτσι, τρία χρόνια μετά, χάρη στις επίμονες προσπάθειες εθελοντών και μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαγούλας Νεοχωρίου «Η Μεγάλη Βρύση» έχει πλέον ανακατασκευαστεί η πηγή που αναβλύζει νερό για σχεδόν 200 χρόνια και πλέον καθίσταται ως ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής.

Η Μεγάλη Βρύση της Μαγούλας Νεοχωρίου είναι μια από τη σειρά πρωτοβουλιών ευπρεπισμού κοινόχρηστων χώρων, όπως η πλατεία της Μαγούλας, ο Άγιος Συμεών, το μνημείο του Κοσμά του Αιτωλού και την Παναγία στον δρόμο προς Λούρο.

Σε μια εποχή ανομβρίας και ξηρασίας, η Μαγούλα με κυρίαρχο στοιχείο την πέτρα και το νερό, ομορφαίνει αποτελώντας πόλο έλξης για τους καλοκαιρινούς μήνες στέλνοντας παράλληλα κοινωνικά μηνύματα ενεργής συμμετοχής και εθελοντισμού.

Η ιστορία

Σύμφωνα με την επιγραφή της Μεγάλης Βρύσης, χτίστηκε το 1866 επί δημαρχίας Ανδρέα Καρατζογιάννη, πρώτου εκλεγμένου Δημάρχου Παραχελωΐτιδας και πνευματικό παιδί του οπλαρχηγού Δημήτρη Μακρή. Οι μαρτυρίες θέλουν τα μετέπειτα χρόνια να χρησιμοποιείται για το πλύσιμο ρούχων και χαλιών από τις νοικοκυρές του χωριού, καθώς και για να δροσίζεται άλογα και ζώα.

Σήμερα

Το μνημείο αποτελεί ένα από τα σημαντικά αξιοθέατα της Μαγούλας, με νέους να κάνουν εξορμήσεις στο σημείο για μια δόση δροσιάς ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.  Κατά την εορτή των Θεοφανείων γίνεται λιτανεία και ρίψη του Τιμίου Σταυρού, καθώς και την Τσικνοπέμπτη οι κάτοικοι του χωριού συναντιούνται στον υπαίθριο χώρο της Βρύσης για να ψήσουν και να γλεντήσουν.

Αποτρεπτικά λειτουργεί το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες, στη ξακουστή Βρύση δεν υπάρχει πόσιμο νερό καθώς διεκόπη η υδροδότησή της ως παράνομη σύνδεση από την ΔΕΥΑΜ, ενώ οι γειτονικές περιφράξεις συρρικνώνουν διαρκώς τον περιβάλλοντα χώρο της.

Δυο από τα πολλά προβλήματα στην περιοχή που θα πρέπει να απασχολήσει την Πολιτεία προκειμένου να προστατέψει και να διαφυλάξει ένα ζωτικής σημασίας υδάτινο πόρο των Οινιάδων.

 


Ευχαριστούμε τους εθελοντές Γιώργο Ξάνθη και Πέτρο Φούντα για την ξενάγηση στον χώρο και την παροχή πληροφοριών και υλικού.

https://iaitoloakarnania.gr

Σχόλια