ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΟΧΩΡΙ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ

 


       Την Κυριακή 4 Αυγούστου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Αρχοντοχωριτών «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ»  πραγματοποίησε εκδήλωση για να τιμήσει τον Ποντιακό Ελληνισμό. Η εκδήλωση έγινε στην πλατεία του χωριού,με μεγάλη προσέλευση συγχωριανών και επισκεπτών,

Οι σύλλογοι που συμμετείχαν ήταν:

α) Σύλλογος Ποντίων Αιτωλ/νίας «Δ. ΨΑΘΑΣ», με τον οποίο συνεργαστήκαμε επί μήνες για την άρτια διεξαγωγή της εκδήλωσης, και τον οποίο ευχαριστούμε από καρδιάς.

β) Σύλλογος Άνω Ζερβοχωρίου Νάουσας «Ποντιακά Νιάτα», που πρόσφατα αδελφοποιήθηκε με τον Σύλλογο «Δ.ΨΑΘΑΣ». Τα 20 μέλη του Συλλόγου φιλοξενήθηκαν στο χωριό μας, επισκέφτηκαν τα αξιοθέατα του χωριού μας και την παραλία μας στην  Παλιόβαρκα.

γ) Σύλλογος Ποντίων «ΆΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ» Βόνιτσας.

Την παραμονή της εκδήλωσης ο «Δ. ΨΑΘΑΣ» παράθεσε δείπνο στα μέλη του, στα μέλη των συλλόγων Άνω Ζερβοχωρίου και Αγίου Γεωργίου Αρχοντοχωρίου , στην ταβέρνα του κ. Γιάννη Ρετούλη. Εκεί οι οργανοπαίκτες έπαιξαν ποντιακή μουσική που μαζί με τον τραγουδιστή τους παρέσυραν στο γλέντι τους παρευρισκόμενους. Να σημειωθεί ότι το νταούλι και η ποντιακή λύρα ηχούσαν για πρώτη φορά στα ακαρνανικά βουνά!

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» και Πρόεδρος της Τ.Κ. Αρχοντοχωρίου  Λευτέρης Πιτσινέλης και στη συνέχεια ο συγχωριανός μας δάσκαλος Γιάννης Ρούπας, μέλος του Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας , προλόγισε την εκδήλωση και παρουσίασε τους επισήμους που μας τίμησαν με την παρουσία τους,  με την εξής σειρά:  Ο βουλευτής Αιτωλ/νίας Θανάσης Παπαθανάσης , ο Δήμαρχος Ξηρομέρου Γιάννης Τριανταφυλλάκης, ο εντεταλμένος περιφερειακός  σύμβουλος και Πρόεδρος Αγροδιατροφικής  Σύμπραξης  της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Πόντιος στην καταγωγή, Κώστας Δαουτίδης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Βόνιτσας ποντιακής επίσης καταγωγής, Ευθύμιος Μυλωνίδης και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων. Στη συνέχεια χαιρετισμούς απηύθυναν  οι παραπάνω επίσημοι και ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Δ. ΨΑΘΑΣ» Τριαντάφυλλος Τατούλης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αφορμή αυτής της εκδήλωσης και στην παρουσία για πρώτη φορά στο Ξηρόμερο των Ποντίων, που ήταν η βράβευση σε διεθνή διαγωνισμό για τον Ποντιακό Ελληνισμό  και στην κατηγορία της ποίησης, του Νηπιαγωγείου Αρχοντοχωρίου.  Ακόμα  ο Σύλλογος του «ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ» αντάλλαξε αναμνηστικά και επαίνους με τους φιλοξενούμενους Συλλόγους.

Ακολούθως οι οργανοπαίκτες, οι τραγουδιστές και τα χορευτικά των παραπάνω Συλλόγων απέδωσαν με ενθουσιασμό ποντιακούς χορούς και τραγούδια, μεταδίδοντας τον ενθουσιασμό αυτό και στους παρευρισκόμενους  που τον εκδήλωσαν με συνεχή χειροκροτήματα απ’ άκρου εις  άκρον της πλατείας. Η εκδήλωση έκλεισε με ελεύθερο χορό, στον οποίο συμμετείχαν και οι παρευρισκόμενοι.

Κατόπιν ο σύλλογος «ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» παρέθεσε δείπνο σε όλα τα μέλη των Συλλόγων  στην ταβέρνα του Γρηγόρη Σκέντου, στο οποίο συνέβαλε οικονομικά ο συντοπίτης μας Κώστας Ζαρκαδούλας  του Ανδρέα τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά.

Ο Σύλλογος «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» ευχαριστεί όλους τους παρευρισκόμενους και κυρίως τους εθελοντές που βοήθησαν και βοηθούν συνεχώς στις εκδηλώσεις μας. Αυτή η εκδήλωση θα είναι η αφετηρία και για άλλες που θα τιμούν και θα αναδεικνύουν τον Ποντιακό Ελληνισμό.

https://xiromeronews.blogspot.com/2024/08/blog-post_695.html

Σχόλια