Δάσος Φράξου Λεσινίου: Ένας από τους σπανιότερους παραποτάμιους οικότοπους της Μεσογείου

 

Στο δρόμο από Κατοχή για Αστακό βρίσκεται το προστατευόμενο δάσος Φράξου Λεσινίου.

Αποτελεί τμήμα της ευρύτερης ζώνης του δέλτα του Αχελώου. Η περιοχή όπου βρίσκεται το δάσος ήταν παλαιότερα τμήμα βαλτολίμνης που ονομαζόταν Κυνία ή Γκινιάς.


Το έλος αυτό, έκτασης 80.000 στρεμμάτων, αποξηράνθηκε ώστε να αξιοποιηθεί γεωργικά, με αποτέλεσμα από την προηγούμενη φυσική κατάσταση του δάσους να απομείνει σήμερα μία μικρή μόνο έκταση 459 στρεμμάτων, η οποία θεωρείται μοναδικό υπολειμματικό στοιχείο των παρόχθιων δασών του Αχελώου. Λόγω της μεγάλης οικολογικής του αξίας το δάσος Φράξου έχει ανακηρυχθεί «Βιογενετικό Απόθεμα».

Θεωρείται υπόλοιπο ενός από τους σπανιότερους παραποτάμιους οικότοπους της Μεσογείου και αποτελεί ζωντανό και αξιόλογης έκτασης μνημείο της φύσης αυτού του τύπου, ενώ είναι το μεγαλύτερο που απέμεινε στον ελληνικό χώρο. Επίσης, λόγω της βοτανικής και φυτογεωγραφικής του σημασίας χαρακτηρίστηκε «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης». Το δάσος ανήκει στη ζώνη III, υποζώνη Β’ της Διεθνούς Σύμβασης Ramsar.

Πρόκειται για το είδος Fraxinus angustifolia ssp oxycarpa το οποίο ευδοκιμεί σε εύφορα βαθιά εδάφη πλούσια σε νερό. Τα δένδρα που αποτελούν το δάσος έχουν μεγάλο ύψος και συνυπάρχουν με φτελιές, κράταιγους και άλλα είδη.

«Ωραία αυτά, αλλά εμφανής η εγκατάλειψη και η έλλειψη δενδροκομίας. Το περιφερειακό μονοπάτι έχει πεσμένα δένδρα ενώ από ένα σημείο και πέρα είναι φραγμένο από βάτα. Το ίδιο και η μεταλλική γέφυρα είναι κατεστραμμένη, πολλά παγκάκια και τραπέζια σπάσμένα.

Αξίζει καλύτερη μεταχείριση», σημειώνει ο Τάσσος Λύτρας, που δημοσίευσε τις σχετικές φωτογραφίες στα κοινωνικά δίκτυα.

dentra (1)

dentra (2)

dentra (4)

dentra (5)


Σχόλια