Με την κεφαλή του θεού-ποταμού Αχελώου βρέθηκε θαμμένος Κέλτης πρίγκιπας στην Γαλλία



Το 2015, οι αρχαιολόγοι έκαναν μια εκπληκτική ανακάλυψη στην περιοχή της Καμπάνιας της Γαλλίας – έναν πολυτελώς στολισμένο τάφο που ανήκε σε έναν Κέλτη πρίγκιπα που χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ.

Η ακριβής ταυτότητα του πρίγκιπα παραμένει άγνωστη, καθώς δεν βρέθηκαν επιγραφές ή γραπτά αρχεία που να τον ταυτοποιούν άμεσα. Ωστόσο, ο πλούτος και το μεγαλείο της ταφής υποδηλώνουν ότι είχε σημαντική εξουσία και θέση.

Αυτός ο χώρος ταφής, που βρίσκεται στο Lavau, είχε απίστευτα τεχνουργήματα που πρόσφεραν μια σπάνια ματιά στον πλούτο και τη δύναμη της αρχαίας κελτικής ελίτ. Ο πρίγκιπας θάφτηκε με ένα άρμα, περιτριγυρισμένο από θησαυρούς που περιελάμβαναν ένα περίτεχνα διακοσμημένο χάλκινο καζάνι, ελληνική και ετρουσκική κεραμική και έναν χρυσό πυρσό, ένα από τα πιο εμβληματικά σύμβολα της κελτικής βασιλείας.

Μεταξύ των αξιοσημείωτων ευρημάτων ήταν ένα μοναδικό χάλκινο καζάνι πλάτους 5 ποδιών, στολισμένο με το κεφάλι του Έλληνα θεού του ποταμού Αχελώου, με μεγάλα, υπερβολικά κέρατα.

Αυτό το καζάνι, που πιστεύεται ότι είχε εισαχθεί από την Ελλάδα ή την Ετρουρία, πιθανότατα εξυπηρετούσε τελετουργικό σκοπό για γιορτές ή τελετουργίες που περιελάμβαναν την κατανάλωση κρασιού —μια σημαντική πολυτέλεια μεταξύ των Κελτών.

Αυτά τα τεχνουργήματα υποδηλώνουν ότι οι Κέλτες είχαν εκτεταμένες εμπορικές σχέσεις, ακόμη και με μεσογειακούς πολιτισμούς, υπογραμμίζοντας τη σημασία τους στην πρώιμη ευρωπαϊκή ιστορία. Η ανακάλυψη του τάφου όχι μόνο ρίχνει φως στις ταφικές πρακτικές και τη δεξιοτεχνία της εποχής, αλλά επίσης ενισχύει την εκλεπτυσμένη θέση των Κελτικών φυλών κατά την Εποχή του Σιδήρου.

Η δημοσίευση στην σελίδα Ancient Archaelogy via AgrinioPress.gr – Φωτο: Denis Gliksman/Inrap

https://iaitoloakarnania.gr/

Σχόλια