Η συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για αφράτους κουραμπιέδες

 


Η συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για κουραμπιέδες και το μυστικό της για να γίνουν αφράτοι.

Υλικά για τους αφράτους κουραμπιέδες


100 γρ. ζάχαρη άχνη
500 γρ. βούτυρο Lurpak
2 κρόκοι
1 αυγό
2 βανίλιες
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
60 γρ. κονιάκ
1 κ.γ. κοφτό σόδα μαγειρική
150 γρ. καβουρντισμένο και χοντροκομμένο αμύγδαλο
850 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο).

Για το άχνισμα

1 kg άχνη ζάχαρη
2 βανίλιες

Προετοιμασία

Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου (21-23 ºC).

Αρχικά πριν ξεκινήσουμε τη ζύμη καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα για να κρυώσουν τελείως.
Απλώνουμε την αμυγδαλόψιχα ή τα αμύγδαλα με τη φλούδα (ότι σας αρέσει) σε λαμαρίνα να είναι αραιά τα αμύγδαλα μεταξύ τους και τα ψήνουμε για 10′, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 ºC στον αέρα μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
Χοντροκόβουμε τα αμύγδαλα αφού κρυώσουν και τα αφήνουμε στην άκρη.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αφήνουμε στην άκρη.

Για την ζύμη

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το μαλακό βούτυρο και την άχνη.
Με το φουέ – σύρμα τα χτυπάμε για 1’ σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν.
Δυναμώνουμε σταδιακά σε δυνατή ταχύτητα και χτυπάμε βούτυρο και ζάχαρη για 8-10′ μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν μια κατάλευκη κρέμα. Αυτό το στάδιο είναι πολύ βασικό γιατί όσο περισσότερο αέρα εγκλωβίσει το βούτυρο τόσο αφρατενοι θα γίνουν.
Ενδιάμεσα στο χτύπημα σταματάμε το μίξερ και σκάβουμε τον κάδο και τα τοιχώματα με μαλακή σπάτουλα.
Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους, να τους πίνει το μείγμα κάθε φορά.
Προσθέτουμε και το ολόκληρο αυγό.
Χτυπάμε το μίγμα μέχρι να ενσωματωθεί το αυγό και να μη φαίνεται για 1’
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο χαμηλό και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, τις βανίλιες και 2 γεμάτες κ.σ. από το συνολικό αλεύρι.
Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο κονιάκ και τα ρίχνουμε μαζί στη ζύμη του κουραμπιέ.
Αλλάζουμε εξάρτημα στο μίξερ και συνεχίζουμε την ανάδευση με το εξάρτημα Κ.
Ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα.
Εναλλάξ, προσθέτουμε στη ζύμη το χοντροκομμένο αμύγδαλο και το κοσκινισμένο αλεύρι.
Αλεύρι θα βάλουμε όσο σηκώσει. Ίσως να μην το πάρει όλο το μίγμα. Η ζύμη του κουραμπιέ πρέπει να είναι μαλακή και βουτυράτη. Σαν μαλακή πλαστελίνη.
Πριν πλάσουμε προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 ºC στον αέρα.
Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης 30 γραμ. και πλάθουμε σε ό,τι σχήμα θέλουμε.

Για το ψήσιμο

Τους αραδιάζουμε αραιά μεταξύ τους, στο ταψι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Τους ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 ºC στον αέρα στη μεσαία σχάρα για περίπου 35’ μέχρι να σκάσουν από πάνω και να ροδίσουν καλά.
Είναι καλύτερα να ψήνετε ένα ένα ταψί.
Αν βάλετε 2 ταψιά μαζί στο φούρνο πρέπει να ανεβοκατεβάσετε τα ταψιά στα μισά του ψησίματος για ομοιόμορφο ψήσιμο.
Όμοια πλάθουμε και ψήνουμε τους υπόλοιπους.
Τους αφήνουμε για 5′ να κρυώσουν ελαφρά, για να μην τραβήξει υγρασία το άχνισμα.

Για το άχνισμα

Κοσκινίζουμε καταρχήν την άχνη με τη βανίλια σε ένα μπολ.
Μετά σταδιακά λίγη λίγη κοσκινίζουμε μπόλικη άχνη σε ένα ταψί (να κάνει γερή στρώση ζάχαρη άχνη στο ταψί).
Ακουμπάμε επάνω στην αχνη όσο ακόμα είναι ζεστοί αλλά όχι καυτοί.
Τους πασπαλίζουμε ξανά με μπόλικη άχνη.
Τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά, δεν τους μετακινούμε όσο είναι ζεστοί γιατί που διαλύονται.
Τους βάζουμε σε πιατέλα σειρά σειρά και πασπαλίζουμε ξανά με άχνη ζάχαρη.

reader

Σχόλια