Ολόφρεσκη Τσιπούρα Αστακού στη Νέα Υόρκη και χέλι Αιτωλικού στη Βενετία- Περιζήτητα τα ιχθυερά του Ιονίου

  Αν δεν ήταν αληθινές ιστορίες, θα μπορούσαν να είναι ευφάνταστα σενάρια.......

53674ABC-6E7C-481D-97E8-8F6B2F38BE52
Γράφει-Σχολιάζει 
Ο ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ


Ποιος ισχυρίζεται  πως το Ξηρόμερο δεν έχει  δυνατότητες και προοπτική ανάπτυξης ;   Κάτι τέτοιο όχι μόνον δεν ισχύει, αλλά αντίθετα οι δυνατότητες της περιοχής  είναι μοναδικές και τεράστιες, υπό προϋποθέσεις πάντα.
Μέρες που είναι θέλω να δώσω μια νότα αισιοδοξίας, κυρίως, στους νέους ανθρώπους καταθέτοντας τις εμπειρίες  από δυο ταξίδια μου, το ένα στη Νέα Υόρκη και το άλλο στη Βενετία, όπου, κυριολεκτικά  ξαφνιάστηκα  και δεν πίστευα σε αυτά που έβλεπα και έζησα ,όταν ''βρέθηκαν'' μπροστά μου το Ξηρόμερο και το Αιτωλικό.   Απίστευτο και όμως αληθινό...Πως συνέβη αυτό ;   Κάπως έτσι...

 Ήταν Άνοιξη του 1995, όταν προσκεκλημένος  από το NYSE  (New York Stock Exhange ), μαζί με ομάδα συναδέλφων  του Οικονομικού Ρεπορτάζ από την Ελλάδα και την Κύπρο, βρεθήκαμε στη Νέα Υόρκη. Διαμονή στο πολυτελές Intercontinental  στο Κέντρο του Μανχάταν. Μοναδική φιλοξενία και ξενάγηση και με τις εκπλήξεις να διαδέχονται η μία τη άλλη.
Screenshot_2
Στο Μανχάταν ( στο μέσον η αφεντιά μου, ο πιο ψηλός ...) με τους καλούς συναδέλφους



Ήταν πρωτόγνωρη  εμπειρία η ξενάγηση στους χώρους του NYSE και κυρίως η παρακολούθηση της συνεδρίασης του Ναού του Χρήματος,  ζώντας από κοντά την ατμόσφαιρα και όσα βλέπει κανείς   στις  τηλεοπτικές αναμεταδόσεις.


image
                       Πρόσφατη φωτο του NYSE

 ''Φάγαμε '' σχεδόν πέντε ώρες στο Χρηματιστήριο, χωρίς να καταλάβουμε πότε πέρασε ο χρόνος και ''αποζημιωθήκαμε'' με εκλεκτά σουβλάκια,   από  την ελληνική καντίνα, που ήταν  στημένη, λίγα μέτρα μακριά από την είσοδο του NYSE και τα οποία  τιμούσαν,  δεόντως, χρηματιστές και αντικρυστές. Βλέπετε το ελληνικό δαιμόνιο ''είχε πιάσει επίκαιρη'' θέση...
Οι εκπλήξεις και τα ωραία στιγμιότυπα μόλις είχαν ξεκινήσει.  Στην πενθήμερη διαμονή μας στην αμερικανική μεγαλούπολη είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε υπέρπτηση πάνω από το Μανχάταν, το άγαλμα της ελευθερίας, τους δίδυμους πύργους, το long iland και το central park .

Screenshot_1
Ο πιλότος του sikorsky φρόντισε  να  μας προσφέρει μια απίθανη πτήση ξενάγησης



 Και φυσικά, οι ''οικοδεσπότες ''   φρόντισαν να κάνουμε περίπατο στο central park, όπου οι ξεναγοί μας οδήγησαν στο σπίτι του John Lenon , δείχνοντας το σημείο όπου ο άτυχος παγκόσμιος και  μοναδικός καλλιτέχνης δέχθηκε τις σφαίρες ενός ψυχασθενούς δολοφόνου θαυμαστή του, αφήνοντας εκεί την τελευταία του πνοή.
 

image
John Lenon και Yoko Ono

Οι δίδυμοι πύργοι  μας άφησαν ανεξίτηλες μνήμες, ως έργα υψηλής κατασκευαστικής τεχνολογίας Ήταν το ύψος τους, οι ταλαντώσεις τους, που σου έδιναν την εντύπωση ότι τα κτίρια κινδύνευαν να καταρρεύσουν.....Κατέρρευσαν , όμως, από άλλους λόγους , ισοπεδώνοντας την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που βρισκόταν ακριβώς δίπλα τους και είχε κτιστεί από τους πρώτους Έλληνες μετανάστες.



Screenshot_3
Ο ιστορικός Ναός του Αγίου Νικολάου,
 που καταπλακώθηκε από τους δίδυμους πύργους


Στη Νέα Υόρκη και να μην επισκεφθείς τον πύργο  Trump ; Αδιανόητο  την εποχή εκείνη... Ο μεγιστάνας του real estate  είχε από τότε την παγκόσμια  φήμη και αναγνώριση. Ένας καφές, ένα πρωινό ή ένα γεύμα στον πύργο ήταν πάντα μέσα στα τουριστικά προγράμματα. Οι οκοδεσπότες μας φρόντισαν και γι αυτό και για πολλά άλλα, που για λόγους οικονομίας του χώρου και του χρόνου,  αφήνω για κάποια άλλη στιγμή. 
Οφείλω, πάντως, να ομολογήσω ότι πολύ λίγα πράγματα είχα καταχωρημένα στο σκληρό δίσκο του εγκεφάλου μου  για το πρόσωπο, που έμελλε να γίνει Πρόεδρος των ΗΠΑ μετά  από σχεδόν μια εικοσαετία. Δεν ίσχυε όμως αυτό για κάποιους  άλλους της παρέας, που τον αναγνώρισαν όταν,  εντελώς  συμπτωματικά, τον συναντήσαμε αναμένοντας, στο ισόγειο, το ασανσέρ.

.com/img/a/

Ο περίφημος πύργος Trump 
σήμα κατατεθέν του κέντρου της Νέας Υόρκης


Η πιο μεγάλη έκπληξη...η τσιπούρα Ιονίου !

Άφησα για το τέλος την πιο ενδιαφέρουσα έκπληξη, με Ξηρομερίτικο ενδιαφέρον.
Το πρώτο γεύμα, το γεύμα υποδοχής  το παραχώρησαν οι οικοδεσπότες  σε πολυτελές και πανάκριβο εστιατόριο του Intercontinental.  Μας προϊδέασαν για ένα εξαιρετικό, πλούσιο γεύμα, χωρίς να μας πουν κάτι περισσότερο.  Λόγοι στοιχειώδους ευγένειας δεν μας επέτρεψαν να ζητήσουμε πληροφορίες, αλλά η περιέργειά μας είχε ''κτυπήσει'' κόκκινο....Περιμέναμε, πως και πως να  φθάσει η στιγμή του γεύματος για να ικανοποιηθεί η περιέργειά μας.
Εννιά το βράδυ το γεύμα και η κάρτα με το μενού ήταν ήδη στο Τραπέζι....Πλέον, ήταν θέμα δευτερολέπτων να διαπιστώσουμε το περιεχόμενο της  έκπληξης...
''Ολόφρεσκη τσιπούρα Ιονίου Πελάγους'' έγραφε η συνοδευτική κάρτα και μέσα σε παρένθεση (Astakos).
Οι συνάδελφοι, που γνώριζαν τον τόπο καταγωγής μου άρχισαν να με  περιπαίζουν ενώ με ερωτούσαν ,σκωπτικά,  πως κατάφερα να φέρω τις τσιπούρες από τον Αστακό.....
Πράγματι , οι τσιπούρες- ιχθυοτροφείου βέβαια- ήταν ολόφρεσκες, καταπληκτικά ψημένες και γαρνιρισμένες. Ο υπεύθυνος του εστιατορίου, που τον καλέσαμε να μας δώσει κάποιες πληροφορίες, μας είπε ότι ήταν, μακράν,  το πιο ακριβό μενού του εστιατορίου , το πιο  in  και, συνάμα, περιζήτητο από την υψηλή κοινωνία της Νέας Υόρκης.  Στο ερώτημά μας, πως συμβαίνει οι τσιπούρες να είναι ολόφρεσκες, μας απάντησε ότι φθάνουν στη Νέα Υόρκη σχεδόν καθημερινά, αεροπορικώς, με αεροσκάφη cargo, που φορτώνουν στη Δυτική Ελλάδα, στο Άκτιο. Πρόσθεσε δε ότι από την στιγμή της αλίευσης μέχρι να φθάσουν στην κατανάλωση απαιτούνται λιγότερες από 24 ώρες.
Φθάνοντας στην Ελλάδα, επιβεβαίωσα τα όσα μας είπε ο υπεύθυνος του εστιατορίου μιλώντας με τον Έλληνα διαμεταφορέα, που διενεργούσε  τη μεταφορά. 
Δεν γνωρίζω πόσο διήρκεσε  αυτή η εξαγωγική δραστηριότητα και για ποιους λόγους διακόπηκε. Γνωρίζω όμως ότι ανάλογες εξαγωγές, επί σειρά ετών,  γινόντουσαν προς Ιαπωνία, Γαλλία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
 Από όλη αυτή την ιστορία βγαίνει αβίαστα ένα θεμελιώδες συμπέρασμα και δεν είναι τίποτα άλλο από το ότι ο τόπος μας παράγει εξαίρετα, μοναδικά και περιζήτητα προϊόντα διατροφής, που μπορούν να σταθούν  στις πιο απαιτητικές αγορές του κόσμου.
 Αρκεί αυτό να το αντιληφθούν οι ιθύνοντες, που αποφασίζουν για την τύχη του Ξηρομέρου και της ευρύτερης περιοχής, αλλά και να το πιστέψουν οι πολίτες και οι παραγωγικές τάξεις .


ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΑ ΧΕΛΙΑ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΕΝΕΤΙΑ

Σχόλια