Δάσος Φράξου: Εικόνες εγκατάλειψης στο «διατηρητέο μνημείο της φύσης» των εκβολών του Αχελώου (φωτο)

Εικόνες εγκατάλειψης αντικρίζει ο επισκέπτης του μοναδικού μνημείου της φύσης που διαθέτει η Δυτική Ελλάδα, ένα από τα 12 δάση που έχουν χαρακτηριστεί έτσι σε ολόκληρη τη χώρα, το δάσος Φράξου στο Λεσίνι του δήμου Μεσολογγίου, που αποτελεί τμήμα του Εθνικού Πάρκου των εκβολών του Αχελώου
Όπως φαίνεται και από τις σχετικές εικόνες που έχει διαθέσει στο agriniopress αναγνώστης, χρόνια έχουν περάσει από την τελευταία παρουσία αρμόδιας υπηρεσίας ή από την τελευταία παρέμβαση καθαρισμού και ανάδειξης.
Δείτε φωτογραφίες από τη σημερινή κατάσταση:
Το δάσος Φράξου Λεσινίου, σε απόσταση 32 χλμ. από την πόλη του Μεσολογγίου, αποτελεί τμήμα της ευρύτερης ζώνης του δέλτα του Αχελώου. Η περιοχή όπου βρίσκεται το δάσος ήταν παλαιότερα τμήμα βαλτολίμνης που ονομαζόταν Κυνία ή Γκινιάς.
Το έλος αυτό, έκτασης 80.000 στρεμμάτων, αποξηράνθηκε ώστε να αξιοποιηθεί γεωργικά, με αποτέλεσμα από την προηγούμενη φυσική κατάσταση του δάσους να απομείνει σήμερα μία μικρή μόνο έκταση περίπου 400 στρεμμάτων, η οποία θεωρείται μοναδικό υπολειμματικό στοιχείο των παρόχθιων δασών του Αχελώου.
Λόγω της μεγάλης οικολογικής του αξίας το δάσος Φράξου έχει ανακηρυχθεί «Βιογενετικό Απόθεμα»(1997- κωδικός 131303 στη βάση δεδομένων CDDA-Συμβούλιο της Ευρώπης). Θεωρείται υπόλοιπο ενός από τους σπανιότερους παραποτάμιους οικότοπους της Μεσογείου και αποτελεί ζωντανό και αξιόλογης έκτασης μνημείο της φύσης αυτού του τύπου, ενώ είναι το μεγαλύτερο που απέμεινε στον ελληνικό χώρο. Επίσης, λόγω της βοτανικής και φυτογεωγραφικής του σημασίας χαρακτηρίστηκε «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης» (Υπουργείο Γεωργίας (1985), ΦΕΚ 773/24-12-85). Το δάσος ανήκει στη ζώνη III, υποζώνη Β’ της Διεθνούς Σύμβασης Ramsar και επομένως υπόκειται στην Κ.Υ.Α. 1319/93 που εκδόθηκε σε εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης (ΦΕΚ 755/Β/93). Επιπλέον, η περιοχή του Δέλτα του Αχελώου, που περιλαμβάνει και το δάσος του Φράξου, έχει συμπεριληφθεί στο Κοινοτικό Δίκτυο NATURA 2000 στα πλαίσια της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ με κωδικό GR 2310001.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου